Willy, Minoes, Esther, Thymen, Jeroen (vlnr): drie generaties Sauna Swoll.
De ideale schoonzonen nemen groeiend saunacomplex over
Deze regio kent relatief veel familiebedrijven: ondernemingen die van generatie op generatie overgaan en een steunpilaar vormen onder de regionale economie. Maar is bedrijfsopvolging binnen de familie nog altijd vanzelfsprekend? Deze week Sauna Swoll uit Zwolle.
Foto FRANS PAALMAN
JOEP BOERBOOM
Groenteman Gerrit Bredenhoff dook in zijn vrije tijd. Na afloop warmde hij op in de sauna achter het huis van zijn duikmaat. Zo kwam hij in 1972 op het idee om met zijn vrouw Willy aan de Zwolse Van Karnebeekstraat een sauna te openen. Een reusachtige kraan tilde een bubbelbad over het pand.
Willy (80): ,,Gerrit begeleidde de mannenavond en ik de vrouwenavond. De eerste gemengde avond was wennen voor de klanten. De mannen wisten niet hoe snel ze een handdoek om moesten slaan toen ik binnenkwam.”
In 1979 verhuisden ze de sauna naar het buitengebied van Zwolle, waar hun oog tijdens een fietstochtje was gevallen op een oude boerderij. Hier was ruimte voor uitbreiding. Op advies van de huisarts nam Gerrit afscheid van de groentezaak, de combinatie werd te zwaar.
Dochters Minoes (56) en Esther (51), toen tieners, vonden de verhuizing naar het platteland aanvankelijk maar niks. Moesten de Zwollenaren al wennen aan de ‘naaktlopers’, dat gold helemaal voor de boeren in het buitengebied. ‘Bin ie dat meisje van de seksboerderië?’ kreeg Esther te horen tijdens een dorpsfeest in Wythmen.
Voordat de sauna zijn deuren opende, mochten schoolkinderen uit het dorp een duik nemen in hun zwembad. Dit charmeoffensief wierp zijn vruchten af.
Esther en haar zus hielpen van jongs af aan mee met afwassen en andere klusjes, vertelt Esther. ,,Vanaf dat ik kon rekenen stond ik achter de kassa.”
Eind jaren ’90 kreeg Gerrit een spierziekte en namen Esther, Minoes en haar echtgenoot Tiemen de sauna over. Inmiddels zijn ze alweer een generatie verder. Bijzonder: niet Minoes’ dochters Merel en Robyn, maar haar schoonzonen Thymen (32) en Jeroen (27) stapten in het familiebedrijf.
Drempel
Inmiddels maken beiden deel uit van het management, waarbij Jeroen zich onder meer richt op marketing en Thymen op het personeel. Jeroen: ,,Dat we familie zijn, neemt ook een drempel weg: je spreekt elkaar gemakkelijker aan.” Thymen: ,,Als Merel naar haar ouders wil, ga ik niet altijd mee. Ik zie ze al elke dag.”
Minoes en Esther zijn zeer te spreken over de ‘ideale schoonzonen’: ,,Ze zijn onze steun en toeverlaat.”
In bijna vijftig jaar is er veel veranderd, merkt de familie. Werden sauna’s vroeger geassocieerd met seks en gluurders, nu zijn wellness en onthaasten in een sauna gemeengoed geworden. En het aanbod is steeds verder uitgebreid: masseurs en schoonheidsspecialisten verlenen hun diensten bij Swoll en er zijn themadagen en workhops.
Tegelijkertijd is vooral de jeugd preutser dan vroeger, merken ze. Maar Swoll kent geen damesdagen of badkledingdagen. Willy: ,,Het is onhygiënisch. Het zweet gaat in de badkleding zitten en komt vervolgens in het zwembad terecht.” Minoes: ,,Met badkleding belemmer je je grootste orgaan: je huid.” Esther: ,,Er komen hier ook kinderen. Zeker jongens willen vaak eerst niet bloot. ‘Hou je zwembroek maar aan’, zeg ik dan. Na twintig minuten zijn ze gewend en is de broek uit.”
Een paar jaar geleden volgde de familie met argusogen de plannen voor een nieuwe weg. Ze vreesden dat je vanaf het viaduct zo de ligweide in zou kijken. Dat is niet zo. Het viaduct werkt zelfs als een soort geluidsscherm, waardoor gasten ook buiten alle rust hebben. Ook de hete zomers van de laatste jaren doen Swoll goed. Logisch, meent Minoes. ,,Je moet hitte met hitte bestrijden.”
Bedrijfsweetjes:
Naam: Sauna Swoll
Plaats: Zwolle
Opgericht: 1972
Medewerkers: 22
Eigenaar: Esther Bredenhoff en Minoes en Tiemen van der Kolk
Ook met uw familiebedrijf in deze rubriek? Tips? Mail: j.boerboom@destentor.nl
Bron: de stentor van dinsdag 24 maart 2020