Hoe gaan we de nieuwe straten van “Het Buyten” noemen, het nieuwe bouwproject in Wijthmen? Wijthmen bouwt al van oudsher o.a. op de zandrug van de Strampres, ook nu staat hier op de planning de fase 1 van het dorpsplan Wijthmen wat gaat resulteren in de bouw van 117 wooneenheden bestemd voor diverse leeftijdsgroeperingen.
Afgelopen maand gaf wethouder Gerdien Rots het startsein voor de bouw, dat na het archeologisch onderzoek zal worden opgestart. De wethouder knoopte in haar toespraak de geschiedenis van Wijthmen aan de toekomst van dit buurtschap tijdens de onthulling van het informatiebord dat aspirant-kopers wegwijs moet maken over het bouwplan ‘Het Buyten.’ Veel mooie woorden zijn er die dag uitgesproken aan de toegestroomde belangstellenden waaronder de leerlingen van de Kubus, de plaatselijke school voor lager onderwijs in Wijthmen. Het team van Zwolse archeologen dat nog onderzoek doet ter plaatse gaven uitleg tussen de bruinachtige gele grond bij de gemaakte sleuven wat er al gedaan was om meer inzicht te verkrijgen in de geschiedenis van ons buurtschap.
Bij dit nieuwe bouwplan zijn ook straatnamen nodig die nog bedacht moeten worden door een commissie van de gemeente Zwolle. Hiertoe is een criteria vastgelegd in de beleidsdoelstellingen Straatnaamgeving en huisnummering.
Omdat de wethouder toch de geschiedenis van Wijthmen knoopte aan de toekomst is er nu een gelegenheid deze geschiedenis inderdaad aan de toekomst te knopen, hier enkele suggesties.
Enkele voorbeelden van straatnamen uit het recente verleden
Bij de bouw van het project ‘Beter met bos” kwam er de Veldwijklaan tevoorschijn. De naam komt van het kleine buurtschap Veldwijk en van de daarbij behorende vroegere buitenplaats met de gelijknamige naam. Een buitenplaats met kasteel allures destijds compleet met slotgracht en een groot tuinenpark in de 18e eeuw. Dit alles bevond zich op de plaats waar we nu boerderij Meiberg vinden aan de Erfgenamenweg.
Ook vinden we het Hoekserfpad en de Hoekserflaan, de verbindingswegen tussen de
Valkenbergweg en Heinoseweg bij de Wijthmenerplas. Ook hier een vernoeming naar het historische erf Hoeksboer dat langs deze verbindingsweg was te vinden.
Historische erven
Hoe bijzonder zou het toch zijn deze denkwijze en daardoor onze geschiedenis te laten voortleven in de namen van de nieuw te realiseren straten door daaraan de namen toe te kennen van de historisch erven die Wijthmen ooit kende Dit zou bijvoorbeeld de Konstapel-laan kunnen zijn, maar namen als het Homberg-erf, het
Anderlo-pad of de Vonderman-straat zullen ook niet misstaan. Deze vier genoemde erven lagen langs de huidige Erfgenamenweg waar juist op dit moment het nieuwbouwproces zal gaan plaatsvinden. Laten we hierbij ook niet de naam vergeten van de andere vroegere buitenplaats/boerderij Assevoort, destijds te vinden aan de Eierweg, ook hier kan een straatnaam aan gekoppeld worden.
Straten kunnen ook de naam van personen krijgen, hiervoor zijn ook namen te vinden van bijvoorbeeld personen die iets voor onze gemeenschap hebben betekend. Dit kunnen er velen zijn en uit alle lagen van de bevolking.
Welke naam zou bijzonder zijn voor de mensen uit ons buurtschap? Wie zou men hiermee willen eren?
Goed, dit zijn natuurlijk maar suggesties, er zijn vele mogelijkheden.
Succes aan de commissie die alles zorgvuldig in de komende tijd zal gaan bezien en gaan afronden. We hopen dat deze commissie in de beleidsdoelstellingen een weg weet te vinden om de geschiedenis van ons buurtschap te laten’ voortleven in de nabije toekomst van het nieuwbouwproject ‘Het Buyten’.
We kijken met heel veel belangstelling uit naar het resultaat van deze commissie
Gerard Hulsmann
(Historisch Wijthmen Herfte Zalne)