PEC voetbalde afgelopen weekend thuis op de prachtige aangepaste grasmat van grasmeester Alfred Meiberg tegen Fortuna Sittard. Het zal niet aan de grasmat hebben gelegen maar het onnodige 0-2 verlies was volgens Stegeman de coach van Zwolle de slechtste prestatie van zijn team dit seizoen.
Wel waren er complimenten van operationeel manager Jeroen van Leeuwen via Twitter aan de grasmeester. Ook laat hij weten dat hij blij is dat het nieuwe en verwarmde veld, met een bodemtemperatuur van 12 graden, het onder deze omstandigheden goed heeft gehouden. Het kan de trainer, balend en boos dat PEC Zwolle door deze nederlaag even pas op de plaats moet maken, allemaal weinig bekoren.
,,Leuk hoor, die mooie grasmat, maar ik heb toch echt liever een kutveld én punten dan een mooi veld en geen punten.”
Van een jubelstemming in juli tot het lachertje van de eredivisie in december. De grasmat van PEC Zwolle veranderde van een kunststof biljartlaken in een ijsbaan van natuurgras. Achter de schermen was al in de zomer duidelijk dat er grote problemen waren, blijkt nu. Die zijn hersteld. Met… kunstgras.
Door Ewoud ten Kleij uit de stentor van 16 januari 2021 met foto van Frans Paalman
Het is zaterdag 29 augustus. PEC Zwolle speelt voor het eerst een wedstrijd op het nieuwe natuurgrasveld. De oefenpot tegen FC Utrecht wordt verloren met 0-2. Als aanvoerder Bram van Polen na 90 minuten van het veld stapt, weet hij het al: ‘Dit veld is niet goed’. De competitie moet dan nog beginnen.
Na een jarenlange discussie besluit PEC om in de zomer van 2020 daadwerkelijk over te stappen van kunstgras naar natuurgras. Niet een hybride variant met kunstgrasvezels, maar een 100 procent natuurlijk veld. Begin juli arriveren de rollen gras – van dezelfde leverancier als Bayern München, jubelt grasmeester Alfred Meiberg. Omdat het al relatief laat in de lange corona-zomerstop is, wordt gekozen voor zoden in plaats van zelf inzaaien.
Het is de enige optie, concluderen Meiberg en operationeel manager Jeroen van Leeuwen van de club. Want die zoden moeten hechten aan de ondergrond die is gelegd. En met een hittegolf in de zomer, nog een paar hete dagen in september en aansluitend flinke regenval, zijn de weersomstandigheden daar niet gunstig voor.
Onkruid
Maar echt fnuikend voor de kwaliteit van de mat is een behandeling tegen onkruid. Want tussen de nieuwe grassprieten duiken wat ongenode gasten op. ,,Toen is er een behandeling geweest vanuit de graszodenleverancier. Dat hebben ze foutief gedaan, waardoor sommige plekken twee keer behandeld zijn. In combinatie met die extreme warmte en regenval heeft die behandeling fout uitgepakt voor de beworteling”, zegt Van Leeuwen. ,,Bij de oefenwedstrijd tegen Utrecht sprongen de tranen me in mijn ogen. Er was gewoon niets meer over van onze mooie grasmat.”