Wij, van Duurzaam Wijthmen, bundelen onze krachten voor een groenere toekomst in ons geliefde dorp. Onze missie? Het aanmoedigen, adviseren en begeleiden van bewoners bij het nemen van maatregelen die de duurzaamheid van Wijthmen verbeteren. Van kleine aanpassingen in onze huizen tot het gezamenlijk opwekken en opslaan van energie. Duurzaam Wijthmen staat niet alleen voor een groenere toekomst, maar vooral voor concrete acties die onze wijk duurzamer maken én ons als bewoners voordeel opleveren. Samen maken we er WIJ-thmen van!
De wereld verandert en wij veranderen mee. Duurzaamheid staat centraal in ons doel om een leefbaar en energiebewust dorp te creëren. Stel je voor: zonnepanelen op je dak die niet alleen je energierekening verminderen, maar ook bijdragen aan het collectieve welzijn van Wijthmen. Wij geloven in het krachtige effect van samenwerken, het WIJ-thmen-effect. We willen niet alleen individueel energie opwekken, maar vooral samen als hechte groep Wijthmenaren. Het beheren van lokaal opgewekte energie is een uitdaging, maar het biedt ook een kans om samen beslissingen te nemen over kosten en voordelen.
Zo wordt energie echt een lokaal product van Wijthmen, waarbij we slim gebruik maken van de vele gronden en daken in onze buurt.
Wij denken dat verduurzamen niet iets is wat je alleen doet, maar juist met z’n allen. Samenwerken, bij elkaar komen en kennis delen zijn belangrijk voor onze toekomst.
Duurzaam Wijthmen – Samen bouwen aan een groenere toekomst!
Hoe verduurzamen we ons dorp?
Die vraag stond centraal op de brainstormsessie van 27 maart. Wel dertig Wijthmeners kwamen bij elkaar in de Elshof. Ging het eerst nog over één koelkast, al gauw kwam de groep met toffe ideeën voor een groener, duurzamer en energiezuiniger Wijthmen, Herfte en Zalné. Onder het genot van een pilsje en hier en daar een kop thee kwamen de ideeën goed op gang.
Een greep:
Genoeg ideeën om concreet mee aan de slag te gaan.
Het team van Duurzaam Wijthmen (Maarten, Jeroen, Clarinus en Henk) laat van zich horen zodra er meer bekend is. De eerste concrete verduurzamingsstappen zijn bovendien al gezet: in maart reden we al met een platte kar rond om kleine maatregelen uit te delen: slimmigheidjes waarmee je makkelijk energie kunt besparen. Zo hadden we tochtstrips, radiatorfolie en slimme stekkers te geef. Zo worden Wijthmen, Herfte en Zalné stap voor stap steeds duurzamer.
En hoe zat ’t nou met die koelkast? Dat zat zo: koelkasten verbruiken best veel stroom. Zeker als ze wat ouder zijn. Op de bijeenkomst kon iedereen raden hoeveel stroom het bakbeest ter plekke eigenlijk verbruikt. Gelukkig waren er genoeg energiemeters voor de vele winnaars!
Het is de bedoeling om vaker dit soort bijeenkomsten te organiseren. Hopelijk zien we jullie daar!
We zijn een nieuw project in Wijthmen gestart, waarbij een groep bewoners samen verduurzamingsmaatregelen voor hun woning gaan inkopen. Alle woningeigenaren in Wijthmen krijgen op deze manier de mogelijkheid om financieel aantrekkelijk hun woning te verduurzamen.
Wat gaan we doen?
De eerste stap is dat een kleine groep bewoners samen gaat onderzoeken wat past bij de woningtypes in Wijthmen om vervolgens offertes bij installateurs op te vragen. Er worden één of twee installateur gekozen die passen bij het karakter van Wijthmen. Zodra de keuze is gemaakt wordt een vervolgstap gezet: het aanbod wordt gedeeld in heel Wijthmen en kan iedereen tegen de afgesproken voorwaarden een offerte aanvragen.
Waarom samen inkopen?
Tijdens de bijeenkomst van afgelopen maart in de Elshof hebben we aangegeven dat we het belangrijk vinden om onze woning te verduurzamen. Maar wat is de eerste stap? En hoe vind je een betrouwbare installateur? Tijdens de bijeenkomst is daarom een groep bewoners opgestaan die samen willen gaan inkopen. Dit heeft de volgende voordelen:
Hoe kan jij meedoen?
Je kan op twee momenten meedoen:
Wil jij je aansluiten bij de groep bewoners om samen op onderzoek uit te gaan? Stuur dan een mail naar duurzaam@wijthmen.nl.
Wil je op de hoogte blijven van het uiteindelijke aanbod? Houdt de Elshofbode in de gaten. We verwachten in het najaar een bewonersavond te organiseren waarin we het aanbod kunnen presenteren. Er is dan ook gelegenheid om vragen te stellen.
Graag zien we jullie dan!
Een regenton helpt om jouw tuin groener te houden en je planten fit te houden. Met een regenton recycle je regenwater. Dit helpt watertekorten tegen te gaan. Bij zware buien zorgt een regenton ervoor dat bodem en riool het vele water kunnen verwerken. Een regenton is daarom goed voor jou, voor je planten en voor de stad! De Zwolse duurzame bewonersinitiatieven maken het je makkelijk. We helpen je stap voor stap om een regenton te kiezen, te kopen en aan te sluiten. Je krijgt korting bij de leveranciers waarmee we samenwerken. Bij de gemeente Zwolle kun je vervolgens om subsidie vragen.
Bestel hier je regenton
Duurzaam Wijthmen hoort graag hoe jullie over duurzaamheid denken, en hoe wij daar mogelijk met elkaar een mooi vervolg aan kunnen geven. We zetten in op een goed gesprek met interessante ideën en inzichten.
Onderwerpen: voortgang duurzaam Wijthmen, gezamenlijke inkoop, het belangrijkste ingredient: jullie input! en een ludieke prijsvraag!!
Graag zien we jullie dan!
Kom woensdag 27 maart meedenken & praten.
Locatie: Elshof
Inloop: 19:00 tot 19:30 uur
Heeft Wijthmen een gasbel gevonden? Dat is de vraag. De eerste kennismaking met het thema groen gas heeft in ieder geval plaatsgevonden op een druilerige dinsdagavond in het Kulturhus. Er kwamen ongeveer 27 boeren samen om kennis te maken met het onderwerp. Duurzaam Wijthmen organiseerde samen met CCS Energieadvies een informatieavond voor de boeren van Wijthmen, Herfte en Zalné.
Ruurd van Schaik nam ons mee in de wereld van groen gas en de mogelijkheden van de productie ervan. Ruurd is projectleider bij een technisch adviesbureau op het gebied van energieadvies en projectontwikkeling. Hij bracht de nodige ervaring mee in het ontwikkelen van productielocaties van groen gas in Overijssel en Gelderland.
Wist je dat je een gemiddeld huishouden kunt verwarmen met mest van drie koeien? En dat je groen gas direct kunt leveren aan bedrijven en huishoudens, of kunt omzetten naar warmte en elektriciteit? Het kan zelfs direct worden aangeleverd aan de gasinfrastructuur van energiebedrijven.
Het grootste voordeel: de energie is groen in plaats van grijs.
Dit gaat natuurlijk niet zomaar. Voordat je begint, moet je onderzoeken of je als boer genoeg mest produceert en of je samen met andere boeren hierin wilt optrekken. Gelukkig hebben we voldoende boerenbedrijven in Wijthmen en omgeving. Daarna start je met een haalbaarheidsonderzoek, inclusief het nodige papierwerk zoals vergunningen. Ook is er een investering nodig voordat je de installatie kunt realiseren. Dat lijkt veel gedoe. Gelukkig kunnen provincies, gemeenten en Duurzaam Wijthmen hierin meedenken.
Wat levert dit werk en groen gas jou op?
Je maakt je bedrijf toekomstbestendig door extra inkomsten te genereren. Wist je dat je de installatie al tussen de vier en zeven jaar kunt terugverdienen? En minstens zo belangrijk, je wordt groene energieleverancier, waardoor je bedrijf meer circulair wordt.
Ruurd nam ons ook mee in de technische details en mogelijke hobbels. Dit kon rekenen op veel belangstelling van de agrariërs. Vanuit het gezelschap kwamen er veel vragen over de terugverdientijd, installatiebeheer en eventuele subsidies.
CCS Energieadvies heeft in samenwerking met diverse agrarische bedrijven al drie groen gasinstallaties ontwikkeld en gerealiseerd. De aangesloten boeren willen als eigenaar van de installaties graag hun kennis en ervaring delen zodra de behoefte daar is.
Ondertussen viel er natte sneeuw buiten. Misschien was dat de reden dat veel boeren nog even bleven hangen. Het was in ieder geval gezellig. Gelukkig was er kaas en worst, en werd de koffie al snel ingeruild voor een biertje, uit een groene fles.
Gaan wij als Wijthmen binnenkort groen gas als streekproduct leveren? Dat weten we nog niet, maar we zijn in ieder geval blij dat we hier met de boeren een informatief gesprek over hebben gehad.
In het kader van World Cleanup Day gingen groep 1 tot 3, groep 4 tot 6 en groep 7 en 8 op zoek naar zwerfafval bij de Elshof, de voetbalvelden, de Eierweg en de Erfgenamenweg. Vooraf was er een quiz met vragen zoals: hoe lang blijft een blikje bestaan? (500 jaar!) Wist je dat een bananenschil een jaar blijft liggen en plastic nooit verdwijnt, maar alleen kleiner wordt? Daarna gingen de kinderen, gehuld in gele hesjes, met grijpers die door gemeente Zwolle en de ROVA waren aangeboden, enthousiast aan de slag.
Onder begeleiding van een leraar, de directeur en twee mensen van Duurzaam Wijthmen werd er in bermen, struiken en bosjes naar zwerfafval gespeurd. Sommige kinderen hadden er echt een neusje voor, wat weer leidde tot extra speurdrang bij hun klasgenoten.
Op het eerste gezicht lijkt WHZ schoon en netjes, maar met de hulp van de Kubus kids bleken er toch vijf goedgevulde vuilniszakken aan afval te zijn verzameld. Er werden lege sigarettenpakjes, plastic zakjes en opvallend veel lege drankflessen en bierblikjes gevonden. Zelfs een verdwaalde voetbal belandde in een van de zakken.
Naderhand kwam Arjan Spaan, onze wethouder van duurzame stadsontwikkeling, het gedane werk en de opbrengst bewonderen. Hij sprak zijn waardering uit voor de jonge afvalspeurders en benadrukte het belang van hun werk.
Arjan vertelde de luisterende kinderen een kort verhaal over afval, waarna hun kennis werd getest. De kinderen stelden nog een paar vragen en sloten daarna deze geslaagde dag af. Tijd voor een welverdiend weekend!
Mooi werk, kids!
Al met al een zeer geslaagde actie. Met dank aan de Kubus kids, de Kubus, gemeente Zwolle en de ROVA. Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar!
Voor dit interview was ik op bezoek bij de familie Meijer aan de Eierweg. We spraken over een initiatief van Duurzaam Wijthmen, gericht op het ontdekken van isolatiebehoeften en het opsporen van kieren en gaten in woningen. William en Silvia Meijer aan het woord…
Vertel eens iets over jezelf
Silvia: ‘Mijn naam is Silvia Meijer, vrouw van William en moeder van 2 puberzonen. We wonen in onze boerderij aan de Eierweg. Dit is een maatschap die we hebben samen met de broer van William, Marco. Mijn schoonvader helpt ook regelmatig een handje mee. Naast mijn werk op de boerderij werk ik in Dalfsen op het secretariaat van een fysiotherapiepraktijk.’
William: ‘Wij hebben op de boerderij 125 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Aan de voorkant van het erf staat ons mooie huis. Ik ben geboren en getogen in Wijthmen; dit is mijn ouderlijk huis. Silvia en ik hebben elkaar ontmoet tijdens een avondje stappen in Zaal Dijk.’
Jullie huis is vacuüm gezogen. Hoe is dat ontstaan?
William: ‘Tijdens een bijeenkomst van Duurzaam Wijthmen kon je aangeven waarin je interesse had op het gebied van duurzaamheid. Voor mij was dat het collectief inkopen van isolatiemateriaal en andere isolerende maatregelen. Daarna volgde een kleinere bijeenkomst, waarin we ineens onderdeel waren van een werkgroep. We bedachten dat het een goed idee zou zijn om te laten zien hoe je kieren en gaten opspoort waardoor tocht en kou het huis binnenkomen. Zo gezegd, zo gedaan!’
Hoe hebben ze dat gedaan?
Silvia: ‘Op zaterdag 16 november kwamen ze langs. Van tevoren hadden we een aantal filmpjes bekeken om te zien wat we konden verwachten. We kregen de opdracht om vooraf flink te stoken, zodat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten zo groot mogelijk zou zijn. Bij de voordeur plaatsten ze een doek met een gat erin. Via dat gat werd, met behulp van een ventilator, lucht uit het huis gezogen, waardoor er onderdruk ontstond. Dat heb je bijvoorbeeld ook als het heel erg hard waait. Met een warmtecamera konden ze vervolgens zien waar lucht naar binnen kwam via kieren en gaten.’
Dan de grote vraag…. wat hebben ze gevonden?
William: ‘Onze ketel staat vlakbij de deur waar je binnenkwam. De deur naar de ketel kon niet meer dicht omdat er zoveel druk op stond. Dit was dus een plek waar heel veel warmte het huis onnodig verlaat. Het mooie is dat we dit eenvoudig opgelost hebben. In eerste instantie met pur, later gaan we het wat beter isoleren. Er bleek ook een luchtstroom in de woonkamer bij een lamp. Dit is een stroom van buiten via de elektra. Dit is lastiger om op te lossen.’
Tot slot, wat is jullie conclusie van deze actie?
‘Het was een absolute eyeopener dat je zoveel zelf kunt ontdekken én met eenvoudige maatregelen energie kunt besparen.’
William en Silvia bedankt!
Duurzaam Wijthmen
Deze actie was een initiatief van Duurzaam Wijthmen. Binnenkort wordt er een filmpje geplaatst op wijthmen.nl. Wil je meer weten of heb je zelf een idee? Neem dan contact op met Maarten de Vries, Henk Poessé, Clarinus Selles of Jeroen van Vilsteren. Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdient? Laat het weten via elshofbode@gmail.com of 06-26969222.
Raoul Veldink, de razende reporter.