Uitgelicht!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!...
Lees meer

Herfterlaan 10 Kruidenier Mensink

Kruidenierszaak aan de Herfterlaan...
Lees meer

De Ambelt

De geschiedenis van de Ambelt...
Lees meer

Wachterwoning 64, Herfterlaan 49

De bijzondere familiegeschiedenis van de familie van Ettekoven...
Lees meer

Inhoudsopgave met link

Kruidenier Mensink aan de Herfterlaan 10

Deze  kleine familiegeschiedenis van de familie Mensink start in het buurtschap Herfte op de Herfterlaan nummer 10. Het is daar waar Anton Mensink (1908-1972) deze woning vermoedelijk huurt van zijn oom Gerrit Teunissen uit Deventer.

Het huisadres werd in die dagen nog niet aangeduid met het tegenwoordige adres maar met Herfte D112/3 Zwollerkerspel.

lees meer door op deze link te klikken

Wacherswoning 64, Herfterlaan 49

 

 

Een familiegeschiedenis tussen de Helmhorst en de Ambelt

bij het wachtershuisje langs het spoor is hier te lezen

Herfterlaan 51: Boerderij fam. Satink 1960-2008

Al fietsend door Herfte richting Wijthmen kom je net voor de tweede spoorwegovergang aan de linkerzijde langs het prachtige nieuwe woonhuis op Herfterlaan 51.  Mijn gedachten gaan voor even terug naar het boerderijtje wat daar jaren geleden heeft gestaan, het boerderijtje van Geert en Trees Satink, dat zo rond 2010 plaats moest maken voor deze moderne woning.

Hoe zag hun stulpje er ook alweer uit, niets herinnert in de omgeving meer aan de tijd van “De Everardushoeve” zoals het binnen de familie werd genoemd.
Waarschijnlijk genoemd naar Everardus Witte, een broeder Franciscaan die het toonbeeld van eenvoud en gebed in vroegere tijden moet zijn geweest.
Mensen getuigden zelfs na zijn dood in 1950 dat ze een genezing of verlichting te danken hadden aan het gebed van broeder Evert, zo wil dat verhaal.
Hier aan de Herferlaan is een stukje geschiedenis van ons buurtschap verloren te gaan, maar gelukkig zijn er foto’s bewaard gebleven waarvan de familie een prachtig fotoboek heeft samengesteld

Dit fotoboek geeft voor een deel van de geschiedenis van Geert en Trees weer.

(foto 3)

We starten begin 60e jaren met een foto van de vrouw des huizes, Trees poserende aan de Herfterlaan, er is een brede toegang naar het boerderijtje en de schuur op de achtergrond. Het boerderijtje staat evenwijdig met de Herfterlaan.

De rechter foto van Geert is genomen op een zonnige dag bij de voorgevel die haaks op de Herfterlaan stond.

 

Op de volgende foto’s zien we “De Everardushoeve” van begin 60e jaren tot 2008 een metamorfose ondergaan.

 

 

Wijthmen.nl

(foto 6) De verbouwing aan de voorgevel is bijna klaar, Geert vind wel even tijd voor een foto met één van de kinderen

(foto 8) Het resultaat liegt er niet om. Trees, hier poserende met haar vier kinderen respectievelijk Harrie, Bernadet, Willy en Jos voor de vernieuwde gevel

(foto 10) Zo kenden we de de Everardus Hoeven zo rond 2008, met op de achtergrond het naambord en de paardenkop hoog aan de gevel

(foto 12) Geert met paard bij de familie Lindeboom aan de Heinoseweg

De paardenkop in de gevel komt niet als vreemd over als je bedenkt dat Geert een enorme paardenliefhebber was. Bijna heel zijn leven heeft hij een paard gehad. De prachtige tuin, zie foto 7 hierboven was het de liefhebberij van Trees.

(foto 14)

Hier Geert en Trees enkele jaren voordat ze de Herfterlaan verlieten, beiden in de weer met hun grootst hobby’s, de paarden en de tuin.

  • Dank gaat uit naar de familie Satink voor het beschikbaar stellen van het fotoboek.

Herfterlaan 65: Het Kastjeshuis

Komende vanaf Wijthmen naar Herfte zien we net voor de 1e spoorwegovergang aan de rechterkant een opmerkelijk groot huis geheel opgetrokken uit hout. Ongeveer 100  jaar geleden in 1920 werd in Herfte een stuk bouwgrond aangekocht door  ingenieur  L. van Nispen.

Nispen bouwde het huis eigenhandig in de loop der jaren uit tot een prachtig landhuis compleet met prachtig hoog bewerkte plafonds en sfeervolle serres. Het gebouw werd gefundeerd op steen, eveneens werd de kelder opgetrokken in steen. Het huis is in basis uit een rechthoek opgetrokken met uitbouwen (serres) hierom heen. De laatste uitbouw hiervan vond plaats in 1944. In 2006 vind de laatste uitbreiding van het gebouw aan de voorzijde plaats. Dit huis noemt men het Kastjeshuis, ontleent aan de 40 ingebouwde kastjes. In de omgeving werd het huis ook wel het spookhuis of Pippi Langkoushuis genoemd, na de beroemde kinderserie uit 1988.

In 1944 komt de familie J. Henneman op het Kastjeshuis wonen.

In 1975 is er op de Ambelt door uitbreiding van het leerlingen aantal de noodzaak aanwezig voor middelen van huisvesting van leerlingen. De Ambelt koop het huis aan voor 130.000 gulden, waarna een jaar later een aantal leerlingen hun intrek hierin nemen. Ongeveer 15 jaar later worden de grenzen van de groei op de Ambelt bereikt en vond er daar een splitsing plaats in de onderwijsvorm. Hierdoor kwam het landhuis opnieuw op de markt. De nieuwe trotse eigenaar werd de familie van der Wecken. In het jaar 2000 komt het Kastjeshuis in handen van de architect Rob Moritz.

Bewonersgeschiedenis

1920
Bouw van het Kastjeshuis in Herfte.

1921
Familie van Nispen vestigt zicht in het Kastjeshuis.

1944
Bouw serre aan het Kastjeshuis.

Familie J. Henneman neemt het Kastjeshuis over. (Nispen was zijn stief-opa)

1975
Aankoop Kastjeshuis door de Ambelt voor 130.000 gulden.

1976
In januari nemen de eerste Ambelt pupillen hun intrek in het kastjeshuis.

1991
De Ambelt verkoopt het Kastjeshuis aan de familie van der Wecken.

2000
Familie van der Wecken verkoop het Kastjeshuis aan de familie Moritz.

Herfterlaan 31 familie Pruim

Boerderij is gebouwd in 1880. Het kreeg nummer D-91 en de Herfterlaan was nog een zandpad.

De Elshofbode publiceerde in haar rubriek ‘Terug in de tijd’ op Herfterlaan 31 (D-91) bij de familie Pruim het verhaal van Gerrit en Janna Pruim-Uitjslag.
Marianne ten Klooster weet op treffende wijze het wel en wee van deze familie te beschrijven.

Klik op deze tekst om dit eerste deel te lezen

Scholencomplex "De Ambelt"

De buitenschool op de Ambelt in 1932

De geschiedenis van deze bijzondere school is in een ander artikel uitvoerig beschreven, klik op deze tekst

 

Bronvermelding en opmerkingen

Bronvermelding:

Familie Satink:

* De foto’s komen uit het fotoboek van de familie (Jos) Satink, gedeeltelijk gepubliceerd op 17 oktober 2016 op Facebook Historisch Wijthmen.

* De foto van Geert bij Lindeboom komt  uit het archief van André Schuil, de eerste foto uit het archief van Gerard Hülsmann.

* Tekst Gerard Hülsmann.

Het Kastjeshuis

  • Ewout van der Horst, Van Teringkantoor tot expertisecentrum (1907-2007)de Ambelt.
  • De Elshofbode in nummer 3 en 4.
  • Internet Google Maps

Opmerking:

We proberen zoveel mogelijk alle betrokkenen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan dit artikel te benoemen. Hoewel van diverse onderdelen het eigendomsrecht niet kon worden achterhaald kan een ieder die van mening is enig recht te kunnen ontlenen aan de inhoud van dit artikel contact met ons opnemen. We kunnen dan uw naam vermelden of het onderdeel op uw verzoek onmiddellijk verwijderen van de site .Uw privacy willen wij altijd garanderen, echter op sommige gedeeltes van deze site worden namen van enkele personen geplaatst. U kunt ons altijd aangeven indien U dit niet wenselijk acht. Wij zullen dan uw naam direct van deze site verwijderen.

Heeft u bij het lezen van bovenstaande teksten onjuistheden geconstateerd zowel inhoudelijk als tekstueel dan houden wij ons graag aanbevolen voor deze opmerkingen. Heeft U misschien aanvullingen op dit artikel, ook dan houden wij ons aanbevolen.

Via de site linksonder kunt U uw opmerkingen aan ons doorgeven. Onze dank hiervoor.