Deze tijdlijn geeft een (omgekeerd) chronologisch overzicht van de geschiedenis van Herfte, Wijthmen en Zalné. Het overzicht is -logischerwijs- verre van compleet. Komt u tot de ontdekking, dat cruciale momenten in de geschiedenis ontbreken, er iets niet klopt of hebt u een aanvulling, mail dit dan naar historischwijthmen@gmail.com.
2023
2022
2021
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2012
-Op 9 december 2012 neemt Arriva het baanvak Zwolle-Emmen in gebruik, bekend als de Emmerlijn en doopt voor commerciële doeleinden om tot Vechtdallijnen.
2011
Binnen het verenigingsleven in Wijthmen ontstaat het initiatief om een jaarlijks terugkerende hardloopwedstrijd te houden: de Wijthmenerplasloop is geboren.
2010
IJsclub Herfte Wijthmen Zalné (HWZ) viert zijn 50-jarig bestaan
2007
De welbekende ex-topsportster, VVD-politica, sportbestuurder en televisiemaakster Erica Terpstra opent het verbouwde Gemeenschapscentrum De Elshof, dat nu als Kulturhus Wijthmen door het leven gaat.
Ook de Lagere school ‘De Kubus” vestigt zich hier.
2006
Bekijk de beide video’s van deze promotie: video A
en klik hier. Voor video B klik hier
2005
Mulder-Eykelkamp BV is op 1 januari 2005 ontstaan uit een fusie tussen Loon- en Grondverzetbedrijf T. Mulder v.of. uit Zwolle en Transport- en Grondverzetbedrijf F. Eykelkamp uit Hoonhorst. Beide bedrijven hebben jarenlange ervaring in het loon-, grond- , sloopwerk en transport. Overijssel en omstreken is ons werkgebied, van Nijverdal tot Giethoorn en Kampen, van Hattem tot Hardenberg. Het bedrijf telt dan ruim 50 werknemers.
2002
Henry en Gerrie Bosman stoppen na negen jaren met het beheer van het parochiehuis aan de Erfgenamenweg (Valkenbergweg)
2001
1. In het voormalig schoolgebouw aan de Heinoseweg gaat het Kinderdagverblijf Boem Boem op 8 januari van start. Initiatiefneemsters zijn Anita van Bemmel, Wanda Wijtsma, Marleen Quiko en Marije Maurice.
2. Op 2 februari tekenden het kerkbestuur van de parochie onze Liever Vrouw van Altijddurende Bijstand met 4 andere parochie het fusie-protocol voor de nieuwe Zwolse parochie Thomas a Kempis. met volledige medewerking van dekenaat Salland en het aartsbisdom Utrecht.
Met deze ondertekening heeft de parochie in Wijthmen zichzelf ontbonden.
2000
1999
In de Zwolse courant verschijnt een artikel “Wijthmen is middenstand kwijt”2. De familie Veldman stop met de zuivelhandel. Wijthmen heeft vanaf dat moment nog slechts één winkel, het bloemenhuis “Lichte Linden”
1998
Voetbalvereniging wordt voorde 3e maal in haar bestaan kampioen door een beslissingswedstrijd te spelen tegen Vios Vaasen. De sidderende wedstrijd eindigt in 1-2 in het voordeel van Wijthmen door doelpunten van Michel Noordman en Stefan Poppe
1997
Boschwijk wordt aangekocht door Albert Atonie Kiekebelt. (1946-2019)
1995
1994
1. Voetbalvereniging Wijthmen weet in een beslissingswedstrijd tegen Wilsum op neutraal terrein in Wapenveld de promotie na de volgende klasse binnen te halen.
2. Op 7 april 1994 opent Annet Dijk haar bloemen/cadeau shop in het voormalige pand van “vrouw Boeve” aan de Kroesenalleee.
1993
1992
Er is slechts plaats voor een school in het dorp omdat leerlingen aantallen niet worden gehaald. Er ontbrand een “schoolstrijd” in het dorp die de gemoederen flink bezig houd. De onderhandelingen tussen protestant-christelijke Stramp-Ess en de katholieke St. Jozefschool lopen op niets uit. Ook een poging om te komen tot een samenwerkingsverband tussen de Stramp-Ess en de Vereniging christelijk Onderwijs Ittersum komt niet van de grond. Ouders van beide scholen nemen een succesvol initiatief om samen te komen tot een oecumenische school in het dorp, een initiatief die de goedkeuring van Wethouder Hans Dijkstal kan dragen
1991
In oktober wordt de aanleg van de Wijtmenerplas voltooid.
1989
1. Jongeren organiseren een feest in Wijthmen namelijk de Grassparty. De Grasparty start bij de Wijthmenrplas en is vanaf het begin een groot succes vooral omdat het voor jong en oud is georganiseerd. Door het lawaai moet het verhuizen van de Wijthmenerplas naar de Eierweg in Wijthmen. Ook daar is de standplaats van de Grassparty geen lang leven beschoren.
De definitieve plaats komt langs de Heinoseweg tegenover Café Restaurant de Mol.
De Grassparty organiseert tal van evenementen altijd in het eerste weekend van september zoals Playback, optreden van artiesten, de oude tractoren en motoren rit en meer van dit soort evenementen. De Grassparty is ondergebracht op 7 november 1989 onder de Stichting Evenementen Wijthmen.
2. Rehoboth (betekenis: de Heer heeft ruimte gemaakt) kreeg een impuls in 1989, toen de ledenraad bepaalde dat ook gereformeerde inwoners van Wijthmen lid konden worden.
1988
Voetbalvereniging Wijthmen weet onderleiding van Jo Herder met 4-0 van Mariënberg te winnen, hierdoor is het kampioenschap binnen. Wijthmen promoveert naar de 1e klasse van de afdeling Zwolle van de K.N.V.B met slechts één doelpunt verschil van rivaal S.V. Windesheim, dat op 4-1 was blijven steken tegen Nagele.
1987
1986
Wijthmen heeft met de Zeisweg een nieuwe straat
1983
1982
1981
1980
1979
Aankoop Wijthmenerplas in februari 1979 door de gemeente Zwolle. Op een later tijdstip zal Recreatieschap West-Overijssel eigenaar gaan worden, die samen met Plaatselijk Belang Wijthmen een plan opstellen om de plas voor recreatie geschikte maken.
1978
Wijthmen is een ondernemer rijker, Gerrit en Willy nemen de boerderij van de familie van Lenthe over en vestigen daar Sauna Swoll aan de Heinoseweg
1977
Opening van het gemeenschapscentrum “De Elshof” aan de Erfgenamenweg te Wijthmen op 15 januari door de Zwolse burgemeester Mr. J. Drijber
1976
Sportvereniging Wijthmen word kampioen in de 3e Klasse KNVB afdeling Zwolle, het team van Frits Stappenbeld weet Windesheim met 3-0 te verslaan door twee doelpunten van Frans Mulder en door een penalty van Gerard Klink.
1975
1974
1973
1. Wethouder Ir. P. Loos verschuift op 31 oktober van dat jaar met een bulldozer een hoeveelheid grond dat de volgende fase voor de vereniging markeert. Het sportveldencomplex in Wijthmen krijgt twee grote velden van 105 bij 69 meter – de maximale maat – plus een oefenveld van zestig bij vijftig meter. Hier wordt het oefenveld van verlichting voorzien. De kleedkamers worden gecompleteerd met een clubvoorziening
2. Transportbedrijf Fa. A. van Krevel vestigt zich in Wijthmen, het bedrijf wordt geleid door Adriaan Jan van Krevel. Als Adriaan in 1979 overlijd nemen zijn zoons Robbie en Theo het bedrijf over.
3. Er vindt een uitbreiding plaats van het kerkgebouw Rehoboth
1972
Sportvereniging SV Wijthmen weet onderleiding van Henk Nijmeijer beslag te leggen op de K.N.V.B. beker afdeling Zwolle door de finale tegen IJVV uit IJsselmuiden te winnen met 2-0 op het Sportpark de “Marslanden” te Zwolle.
1971
De Elshofbode ziet het levenslicht in januari 1971, dan nog onder de naam S.V. Wijthmen Nieuws. De voorkant laat dan nog een groot vraagteken zien. Men is nog opzoek naar een passende naam voor het blad, de drie sportverenigingen plaatsen hun mededelingen hierin. De eerste exemplaren worden nog niet gedrukt maar gestencild.
Vrijwilligers van het eerste uur waren Jan Groters en Oeble Hoekstra. Het stencilwerk werd verzorgd door Frits Pluim en met enkele dames, waaronder Hennie Pluim, Geke van de Kolk en Bep Spijker werd de, toen nog Het Sportjournaal, gevouwen en geniet. Mevr. Spijker heeft het typewerk vele jaren volgehouden. Nadat zij de organisatie had draaiende gehouden hebben Lies Kieskamp en Koen Nijmeijer de scepter overgenomen.
1970-1971
Carnavalsvereniging de Eileuvers kende in het seizoen 1970-1971 twee prinsen die betrokkenheid bij Wijthmen hadden. Het betrof hier Prins Mans de eerste, Herman Dinkelberg (hoofd van de voormalige St-Jozefschool te Wijthmen) en de eerste jeugdprins van de Eileuvers prins Wilhelmus de eerste (Wim Hulsmann)
1970
1969
1968
1967
1966
1965
1964
1963
1961
Internaat op de Ambelt gaat van start met acht kinderen.
1960
1958
1957
Het afscheid van Bouwpastoor van Wee, hij krijgt een benoeming in de parochie Vilsteren, installatie van pastoor Kolkman in de parochie Maria van Altijddurende bijstand.
De katholieke school bestaat 25 jaar, ook Aloysius Bisschop (1904-1971) viert zijn 25 jarig jubileum als hoofdonderwijzer.
1956
De oprichting van de “Begrafenisvereniging Draagt Elkanders Lasten” op 1 januari 1956. Als eerste bestuursleden treden aan: de heer A.J. van Gerner als voorzitter, de heer A. Bisschop als secretaris en de heer A. Logtenberg als penningmeester. De vereniging start met maar liefst 344 leden.
1952
1951
1950
– Landwijk wordt verkocht door de erfgenamen van Carel Cornelis Albert Lubbers verkocht aan de gebroeders Hofman die er een tuinderij hielden.
1949
2. In Wijthmen wordt aan de Heinoseweg in 1949 de eerste steen gelegd door Ds C.D. van Noppen voor de protestante Rehoboth kerk, tegenover de eveneens protestantse lagere school.
Cornelis Daniël (Kees) Van Noppen, geboren in het Friese dorpje Wijntjeterp als oudste zoon van Leendert Matinus van Noppen en Harmina Klazina Knottnerus. Hij wist wat het leven in de pastorie inhield, zijn vader en ook zijn grootvader van moederskant waren dominee. Hij trouwde in 1912 met jonkvrouw Johanna de Geer, een zus van Dirk Jan de Geer, de latere premier. Van Noppen werd in 1926 bevestigd tot predikant van de hervormde gemeente Zwolle. Hij was een veelzijdig man, op zijn initiatief kwam het tot de bouw van scholen voor Christelijk Volksonderwijs in Schelle en Westenholte, en fungeerde hij als bouwpastor van de in 1938 opgerichte Jeruzalemkerk aan de Assendorperdijk in Zwolle. Van Noppen was één van de mensen die zorgden voor de beslissende doorbraak van de in 1928 opgerichte voetbalvereniging Be Quick”28 in Zwolle.
1948
2. De Zwolse aannemer W. van Zuilen sleept de opdracht binnen om de brug te bouwen.
De bouwkosten bedragen 61.500 gulden. De brug wordt uitgevoerd met een schijf van gewapend beton met een gebogen onderrand waarop het gebogen brugdek met een breedte van circa. 4m1 rust. De totale overspanning van de het brugdek bedraagt circa 36m1.
1947
Op 19 december 1947 is de officiële opening van de nieuwe weg die Herfte met Wijthmen verbind door burgemeester Slager.
1946
1945
1944
1941
– Stopplaat Herfte-Veldwijk wordt opgeheven op 5 mei.
1940
1939-1940
Stopplaats Herfte-Veldwijk word door oorlogsomstandigheden gedurende deze periode buiten gebruik gesteld.
1937
1936
Installatie van jhr. mr. Gustaaf Adolph Strick van Linschoten als burgermeester van Zwollerkerspel (tijdvak 1936-1944). Hij is de opvolger van Ubbo Petrus Cavaljé
1935.
G.J. Van Nee wordt hoofdonderwijzer op de “Stamp Ess”, de school met den Bijbel.
1934
1932
1931
Besluit van de gemeenteraad om de openbare school aan de Kroesenallee per 1 april 1931 op te heffen.
1929
1928
In november wordt het landgoed “De Ambelt” in veiling gebracht, door de Kuipererfenis (Uit de nalatenschap van de Zwolse huisarts Gjalt Kuiper, ontvangt de Zwolse Vereeniging tot bestrijding van Tuberculose een grote som geld. Zijn kinderen waren aan de TBC overleden) koopt de Zwolse Vereeniging tot bestrijding van Tuberculose dit landgoed aan voor f15.000 gulden.
1924
J.E. van Nee (18 jan 1905-??) aangesteld als onderwijzer op de christelijke school.
1923
De kinderen van katholiek Wijthmen verlaten de openbare school aan de Kroesenallee en gaan onderwijs volgen in Hoonhorst.
1922
1921
Goederentrein ontspoort bij stopplaat Herfte-Veldhoek, er doen zich geen persoonlijke ongevallen voor.
1920
1919
1910
Op 15 mei 1910 komen een aantal mannen in restaurant De Mol in Wijthmen bij elkaar om initiatieven te nemen tot de stichting van een kerkje in Wijthmen waar de hervormde Wijthmeners de middagdienst kunnen bijwonen? Aanleiding is de afstand die elke zondag tweemaal naar Zwolle moet worden afgelegd, de meesten kerkgangers moesten dit doen per voet. Bij de Stichting van de Rehoboth kerk kon de wandeltocht terug gebracht worden tot één maal per zondag.
1911
1. Op 18 januari 1911 is opgericht Vereeniging „Rehoboth”, te Wijthmen (Zwollekerspel). De Evangelisatie Vereeniging „Rehoboth”, gevestigd te Wijthmen in de gemeente Zwollerkerspel heeft ten doel jongen en ouden te leiden tot het geloof in den Heer Jezus Christus of in dat geloof te versterken. Zij tracht dat doel te bereiken door de verkondiging van het Evangelie, het houden van Zondagsschool, jongelings- en jongedochtersvereeniging en wat verder gewenscht mocht worden geacht en niet in strijd is met de wet. Als eerste bestuursledenleden treden aan: G. van ’t Hul, H. Kok, J. Buyman, H. J. van Lenthe, H. Hulsebosch, D. Teunissen en J. Golst.
Bron: Gids Christelijke Arbeid 1913 blz 178 en 179.
Op 7 mei 1911 vind de opening plaats van het lokaal. (niet het huidige kerkje aan de Heinoseweg)
2. Op 7 december 1911 is opgericht de Vereeniging Bethel te Wijthmen ( Zwollerkerspel). De Vereeniging stelt zich ten doel het godsdienstig leven in de buurtschap Wijthmen te bevorderen door het houden van godsdienstoefening, Zondagsscholen, jongelingsvereenigingen en alles wat tot dit doel bevorderlijk kan zijn. Haar grondslag en hare richting vindt zij in de Drie Formulieren van Eenigheid. Als eerste bestuursleden treden aan: F. J. v. d. Veen, voorzitter; M. Lindeboom, secretaris; H. v. Gerner, penningmeester.
Bron: Gids Christelijke Arbeid 1913 blz 178 (red. het onderkomen is het gebouw wat later het winkeltje van Boeve aan de Kroesenallee is.)
De inwijding van het gebouw vind plaat op 17 april 1911.
1909
1907
Oprichting van de Zwolse Vereeniging tot bestrijding van Tuberculose, de eerste wortelen van de school “De Ambelt” in Herfte .
1906
Installatie van P. Dorhout Mees as burgermeester van Zwollerkerspel (tijdvak 1906-1919). Hij is de opvolger van mr. Jan Arend Frederik de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim.
1905
Het baanvak van de Spoorwegen Zwolle-Ommen met de tak in Herfte wordt op 15 januari geopend als onderdeel van de 106,7 km lange spoorlijn Zwolle-Stadskanaal. De spoorlijn maakte deel uit van het netwerk van spoorwegen van Noord-Ooster-Locaalspoorweg-Maatschappij. (NOLS)
1904
In de nacht van 26 juni op 27 juni brand het woonhuis met bakkerij van de familie Israël, later van der Kamp geheel af door bliksem inslag.
1903
1900
Tot dit jaar ongeveer wordt er tol geheven aan de Ganzenpannenbrug.
1891
Installatie van mr. Jan Arend Frederik de Vos van Steenwijk genaamd van Essen tot Windesheim als burgermeester van Zwollerkerspel (tijdvak 1891-1905) Hij is de opvolger van C.W.A. baron van Haersolte
1889
Het schoollokaal en onderwijzerswoning brand af aan de Kroesenallee.
1885
Stichting van de Joodse begraafplaats aan de Kuyerhuislaan. Helemaal achterin liggen de herbegraven resten en de grafstenen van de Luurderschans, de Lure in Zwolle waar de begraafplaats eerst was. Op het terrein is een metaheerhuis aanwezig. Hierop is een tekst aangebracht in het Nederlands en Hebreeuws.
1881
1877
Op 24 september 1877 vind de laatst officiële markevergadering plaats. In het daaropvolgende jaar werd het onderhoud van de “Wijthmer zijlen” overgedragen aan het Zesde Dijksdistrict, waarna de marke kon worden ontbonden.
1870
Wijthmen telt op dit moment 52 woningen.
1868
Buitenplaats Soeslo komt door vererving in het bezit van leden van de familie Nes van Meerkerk.
1867
Herfte maakt kennis met de Spoorwegen, op 1 oktober komt het baanvak Zwolle-Meppel gereed als onderdeel van staatslijn A Arnhem-Leeuwarden.
1856
Buitengoed “Veldwijk” wordt gesloopt en zal plaatsmaken voor boerderij “Veldwijk”, de huidige boerderij van de familie Alfred Meiberg.
1855
Nadat in 1853 door de benoeming van bisschoppen de kerkelijke hiërarchie in Nederland was hersteld, werden overal nieuwe parochies opgericht. De lokale bevolking van Wijthmen wilde graag samen met Herfte en Marshoek een nieuwe parochie vormen, die ongeveer 400 communicanten zou tellen. De kerkelijke overheid dacht daar echter anders over en richtte op 15 april 1855 in Hoonhorst de parochie van den H. Cyriacus, op. Ook Wijthmen viel onder deze parochie. Later werd in 1858 in Hoonhorst een nieuwe kerk gebouwd.
1843
In de Provinciale Overijsselse Courant van 14 maart 1843 wordt de openbare verkoop aangekondigd van de buitenplaats Veldwijk ‘gelegen aan de straatweg van Zwolle naar Almelo, ruim een half uur gaans van Zwolle in het buurtschap Wijthmen…. bestaande uit een modern HEERENHUIS, geschikt voor Zomer- en Winterverblijf.
1842
Volgens Wim Coster, historicus en schrijver van het boek Zwollerkerspel was een voornaam huis in Herfte het niet meer bestaande Huize Valkenberg, in Wijthmen was dat Soeslo en Veldwijk (ook niet meer bestaand), Zalné had Boschwijk en Landwijk.
1837
1832
Invoering van het kadaster, hierdoor hebben we voor het eerst de beschikking over nauwkeurige kaarten van het gebied. Een uit de diverse minuutplans samengestelde kaart geeft een prachtig overzicht van het grondgebruik. Verder komen we op de kadasterkaarten nu boerderijnamen tegen als Hoeksboer, Vonderman, Nijboer, Homberg, Konstapel, Kroes, Bulder, Mannes, Hoekbrink, Brunink, de Belten en Fakkert.
Langs de Twentse weg lag het erve Wittenbeld, dat later bekend zou staan als herberg De Mol. Of de boerderij ook al in deze tijd als café functioneerde is niet bekend. De eerste keer voor zover bekend duikt de naam van deze herberg op in bronnen in oktober 1867, toen de erfgenamen van de marke hier een van hun laatste officiële vergaderingen hielden.
Op een kadastrale kaart zijn de contouren getekend van het rechthoekig herenhuis (10 x 8 m), alsmede het groot aantal lanen en de gegraven grachten van de buitenplaats Veldwijk, nu boerderij Veldwijk van de familie Meiberg.
1825
1824
Overlijden van Rhijnvis Feith in Zwolle, de dag na zijn eenenzeventigste verjaardag. Hij wordt begraven naast zijn vrouw in de Grote of Sint-Michaëls kerk in Zwolle. Hij liet 396 duizend gulden na.
1823
Zwollerkerspel wordt opgemeten en er volgt een verdeling in secties, Wijthmen en Zalné krijgen de letter G, Zuid Wijthmen ontvangt de letter H.
1818
Op de hoek van de huidige Erfgenamenweg en de Kroesenallee wordt het eerste echte openbare schoolgebouw van Wijthmen gebouwd.
Op de foto zien we de ramen van het toiletgebouw, dit toiletgebouw was evenwijdig langs de Kroezenallee gesitueerd, hier achter waren twee klaslokalen.
Rechts op de foto was de onderwijzerswoning aangesloten.
Klik voor de geschiedenis van deze school op deze tekst.
1816
Rhijnvis Feith leest in juni 1816 op Soeslo een zelf geschreven gedicht voor over Soeslo. In het voor hem zo kenmerkende handschrift heeft Georg Roijer de dan huidige bewoner op de achterkant genoteerd: Gedicht van Mr. R. Feith in Junii 1816 op Soesloe gereciteerd bij gelegenheid dat het Donderdagsche gezelschap voor het eerst in ons nieuwe huis bij een was.’
link met artikel over dit gedicht
1815
1813
1811
1809
Boschwijk leed ernstige schade door de watersnoodramp van 1809. Bewoner Rhijnvis Feith schreef op 6 mei 1809, enkel maanden na de overstroming dat als gevolg van een dijkdoorbraak de gele buurt is overstroomd
“zoo dat het water over de vier voeten in mijn huis stond, en ik nu druk bezig ben, met alles te repareren, zoo ver zich dit doen laat, waartoe ik zeker met geen duizend daalder toekom.”
Deze waternood was een overstroming waarbij grote delen van midden-Nederland in het gebied van Maas, Waal, Merwede en IJssel overstroomden. De overstroming maakte naar schatting tweehonderd slachtoffers.
Door een zeer strenge winter waren de killen in de Biesbosch dichtgevroren. Hierdoor ontstond de situatie dat rivierwater langs Dordrecht naar de zee werd afgevoerd. Er ontstonden grote ijsdammen waarachter het waterpeil razendsnel steeg met dijkdoorbraken als gevolg. Grote delen langs Maas, Waal en Merwede overstroomden daardoor in januari 1809. Het is een van de grootste rampen die zich in het rivierengebied heeft voltrokken.
1802
Zwolle en Zwollerkerspel worden van elkaar gescheiden, volgens sommigen een historische fout. Op 1 augustus 1967 zou het weer (gedeeltelijk bij andere gemeentes) één geheel worden.
1798
Feith is één van de vier hervormde leden die met de andere denominaties tot een overeenkomst over de verdeling van de kerken moest zien te komen.
1797
De familie van der Helm is eigenaar van het landgoed Helmhorst, zij woonden hier tot 1807
1795
Er vind opnieuw een volkstelling plaat nu is het aantal huishoudens gestegen tot 35. Het aantal inwoners was toegenomen tot 225, zodat er nu gemiddeld 6,43 mensen per huffs aanwezig waren. In de deze volkstelling werd ook het beroep van elk gezinshoofd genoteerd. Negentien mensen werden als boer aangeduid, zes als daghuurder en zes als ambachtsman. Bij de laatste categorie zal het vooral zijn gegaan om mensen die een ambacht combineerden met het boerenbedrijf. Verder staan er nog drie hoveniers (werkzaam op de drie buitenplaatsen), een oud-burgemeester (de Zwolse stadsbestuurder Willem Royer op Soeslo) en een schoolmeester opgetekend.
1787
Op 25 januari 1787 vindt in Zwolle echter een patriottische omwenteling plaats waarbij het oude stadsbestuur werd afgezet. Feith wordt tot Burgemeester van Zwolle gekozen zonder toestemming van de Stadhouder.
1781
Rhijnvis Feith verwierf door een erfenis het landgoed Boschwijk.
1778
Op de Hottinger kaart is de oudst bekende kaart waarop de aanleg van Boschwijk staat afgebeeld
1772
Op 17 november huwde Rhijnvis Feith met Ockje Groenevels (1748-1813) in Niedersachsen Duitsland. Zij is 24 jaar, hij is 19 jaar oud.
1753
Geboorte van Rhijvis Feith op 7 februari te Zwolle en latere bewoner van Buitenverblijf Boschwijk tijden de lente en zomermaanden. Hij zou burgemeester van Zwolle worden en dichter.
1742
Volgens de annalen was ene Wessel Hagedoorn uit Zwolle in 1742 (!) in Wijthmen langs het toenmalige karrenpad, dat dienst deed als handelsroute naar Twente vice versa (de huidige N35), neergestreken. Hij was door het toenmalige markebestuur aangesteld om er onderwijs te geven. Zwolle lag in die dagen te ver weg voor Wijthmense kinderen om dagelijks onderwijs te volgen.
1748
Er vind een volkstelling plaat, Wijthmen heeft volgens deze telling 31 huishoudens met in totaal 179 mensen. Het gemiddelde huishouden bestond dus uit 5,77 personen.De bevolking was samengesteld uit 58 mannen en vrouwen, 43 kinderen boven de tien jaar, 39 kinderen beneden de tien jaar, 28 knechten en meiden en 11 kostgangers.
1750
Huize Landwijk is rond 1750 gebouwd door de bierbrouwer Egbert Hildebrand Ridder uit de Kamperstraat in Zwolle. Hij gebruikte het als buitenhuis. In 1752 heette het huis Biervliet.
1740
1779
Het huidige café de Mol komt in bezit van Herm Mol, deze naam zou voor altijd aan het café-Restaurant verbonden zijn.
1770
-Op het landgoed Soeslo in het verleden ook wel Soeselo of Soerselo genoemd word een spijker gebouwd. Het gebouw bestaat uit één bouwlaag. (Het achterste gedeelte)
-Het Stichtingsjaar van het eerste kerkje te Hoonhorst, hierdoor is de schuilkerk in Wijthmen opgeheven en gaat katholiek Wijthmen e.o. hier kerken. (zie ook 1733 en 1711)
1768
Arnoldus Gelderman wordt met het huis Zalné beleent. Het huis was men inmiddels Landwyk gaan noemen.
1753
Johanna van der Woude word weduwe van Egbert Gelderman, voor haar minderjarige zoontje Arnoldus Gelderman word zij beleent met het huis te Zalné
1752
Door het overlijden van Willemina Gelderman vererft Zallene (Landwijk) op Egbert Gelderman, bierbrouwer uit de Kamperstraat in Zwolle, het huis kreeg nu de naam Biervliet.
1742
Vermoedelijk is vermoedelijk dan het eerste hoofd van de openbare school in Wijthmen
1733
Johannes Jozephus Kattebelt overlijdt op 4 jan 1733 te Wijthmen (Wietum), zijn opvolgers zijn Gerardus Johannus Zeijger tot 1769 en
Gerardus Michael Hampzinck tot 1769.
Zij voerden Katholieke diensten uit in de schuilkerk aan de Twentse weg. (zie 1711)
1719
Zallene (Landwijk) komt in bezit van de hopman Egbert Ridder, getrouwd Wilhelmina Gelderman
1717
Klopjacht vanuit Wijthmen naar de ‘Wilde deerne van Overiessel. Ontvoerd meisje uit België, achtergelaten in Overijssel komt toch bij haar moeder terug , klik hier voor dit verhaal.
1711
Johannes Jozephus Kattebelt neemt de eerste Katholieke diensten waar in het “Thoonenhuus”, genoemd naar waarschijnlijk de bewoner van rond 1711. Dit is een schuilkerk aan de dan Twentseweg, nu de Oude Wythmenerweg. De bewonersgeschiedenis van dit Thoonenhuis zover bekend was achtereenvolgens o.a. Antonius Damman, Antonius Habers, H.J. Habers, Koenjer en de huidige bewoner Fakkert.
1675
Volgens het vuur- of haardstedenregister van 1675, een belasting op het aantal plaatsen in een huffs waar een vuur kon worden gestookt, stonden er in de buurschap Wijthmen in totaal 28 huizen, waaronder twee spijkers of buitenplaatsen.
1671
Hendrik van Rechteren, rechter te Almelo wordt eigenaar van Zallene (Landwijk) met haar landerijen.
1634
Landwijk, eertijds havesate, het huis to Zallene, met haeren plantazien werd tot leengoed van de proosdij van Sint Lebiunus gemaakt en werd door de schout van Zwolle Cornelis van Dongen ermee beleent.
1658
De familie Royer, een geslacht van regenten uit Zwolle komt in 1658 via vererving in het bezit van landgoed Soeslo.
Tot 1868 zouden leden van deze familie Soeslo dit landgoed in hun bezit hebben
1636
Zwolle krijgt te maken met een zeer besmettelijke ziekte, het werd voor het gemak de Pest genoemd zoals zoveel besmettelijke ziektes in die tijd.
1583
De ambtman van het stift Essen, Everhard van Tongeren, “erffe und guedt, geheten Soesseloe, gelegen in den gereichte van Swolle in de buerschap Wittmen” in leen aan Jenneke Morre. Zij krijgt het landgoed Soeslo inleen.
1580
Een nieuwe periode in de geschiedenis van Wijthmen breekt aan rond 1580. De Opstand tegen het gezag van de Spaanse koning Filips II, wiens vader Karel V in 1528 de soevereiniteit over Overijssel had overgenomen van de bisschop van Utrecht, zorgde ook in de omgeving van Zwolle voor veel krijgsgewoel. Het platteland werd afgeschuimd door rondtrekkende, ongedisciplineerde soldaten van beide partijen, waardoor de bewoners regelmatig gedwongen zullen zijn geweest hun toevlucht binnen de veilige muren van de stad te zoeken.
1526
Een aardige momentopname van de agrarische structuur van de plaatselijke gemeenschap wordt geboden door een gehouden telling van de veestapel en de graanproductie in Zwollerkerspel.
Van de in totaal 212 aangeslagen boeren en keuters in het schoutambt woonden er 25 in Wijthmen.
1502
Het markeboek van Wijthmen begint in dit jaar, als de erfgenamen op Sunte Margaretenavent een vergadering houden in het Zwolse stadswijnhuis in de Sassenstraat. (Geestelijke instellingen hebben een grote vinger in de pap.)
ca 1400
Het vroegste overzicht van het aantal huishoudens in Wijthmen is te vinden in een belastingkohier uit circa 1400. In dit register werd de opbrengst geregistreerd van de zogenoemde schatting, een door de landsheer opgelegde belasting, die door elke gebruiker van een boerenerve betaald moest worden. Op de bladzijde met `die buerscap toe Wytmen’ zijn 31 hoofden van huishoudens vermeld, van wie er vijf als pauper staan opgetekend.
In het schattingsregister treffen we ook voor het eerst de namen van Wijthmeners aan.
1207
De eerste vermelding van Wijthmen in de geschreven bronnen dateert uit 1207. Uit dat jaar stamt een document, waarin de bisschop van Utrecht verklaart dat hij aan het Deventer kapittel (een geestelijke instelling die veel land in en rond Zwolle bezat) de novale tienden in de buurschappen Zwolle, Wijthmen en Ittersum heeft geschonken.
ca 1200
Bewoning langs de Heinoseweg.
In 2016 worden scherven gevonden die uit deze tijd moeten dateren tijdens het archeologisch onderzoek langs de N35
960
In een oorkonde uit 960 wordt de plaats aangeduid met de naam Wie, hetgeen klein heiligdom of heilige plaats betekent.
Deze aanduiding stamt uit de Germaanse tijd, toen dit gebied nog niet gekerstend was.
ca. 800
Het gebied komt door verovering onder de invloedsfeer van het Frankische koninkrijk te leggen. Vanuit Deventer worden pogingen gedaan tot annexatie van deze gebieden. De bewoning op de zandrug in Wijthmen neemt toe. De benaming met een verbastering van het woord ‘heem’ verwijst naar woonsteden. om deze reden wordt aangenomen dat al voor de tiende eeuw het buurtschap Wijthmen is gevestigd
ca. 700
Eerste permanente bewoning in Wijthmen.
ca 2e en 3e eeuw
uit deze periode zijn er sporen gevonden in 1992 in het buurtschap Zalné van handelsverkeer met het Romeinse rijk.
Ca. 000
Rond de jaartelling lijkt er sprake te zijn van een meer permanente bewoning, er is echter weinig bekend over de precieze aard van de bewoning.