Uitgelicht!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!...
Lees meer

Boerderijtje Woestijnenweg 39

Helemaal achterin de Woestijnenweg op nummer 39 in Wijthmen staat een klein ...
Lees meer

Inhoudsopgave met link

Satellietfoto van de Woestijnenweg (Google Maps)

De Woestijnenweg is een weg tussen de Kroesenallee en kwam in vroegere tijden weer uit op de Erfgenamenweg en de Heinoseweg. Tegenwoordig is deze weg bijna een doodlopende weg.
Alleen via wandelpaden en een fietspad is de Erfgenamenweg nog bereikbaar, de Heinoseweg is alleen als wandelroute bereikbaar.
Het had in de jaren tot begin 30e jaren een aansluitende zandweg die de Woestijnenweg doorkruiste ter hoogte van de boerderij waar de familie van Gurp nu woonachtig is. Het vond zijn weg  van de Heinoseweg naar de nu Erfgenamenweg geheten om dan vervolgens op de niet meer bestaande Wijthmerweg uit te komen. Vanaf de jaren 1945 tot heden kreeg de Woestijnenweg meerdere aansluitingen door de uitbreidingen van de woningbouw in Wijthmen. Zo kwamen de Veldhoekweg, de Zeisweg en de Egweg er als nieuwe aansluitingen bij.

De Woestijnenweg was zo’n 45 jaar geleden een zandweg die na regenbuien, vooral in de herfst en winter een bijna niet te nemen hindernis vormde.
Sommige bewoners vonden de gemeente Zwolle hierin nalatig, maar de gemeente voelde er niets voor om een weg aan te leggen over particuliere grond, omdat de helft van de weg eigendom was van de eigenaren van de aangelegen percelen.
Op 26 maart 1975 publiceerde de Zwolsche Courant de slechte staat van de Woestijnenweg.

De kop van de krant luid dan: “Woestijnenweg onbegaanbaar”

De tekst van het artikel luidt als volgt:

“De Woestijnenweg in Wijthmen is ook nu, na de regenval, de hagel- en sneeuwbuien van de afgelopen dagen, weer nagenoeg onbegaanbaar.

Een der aanwonende, de heer W van der Horst: “Als belastingbetaler vind ik dat de gemeente er wat aan moet doen”. De gemeente doet er niets aan omdat de weg eigendom is van aanwonenden en landeigenaren. Volgens de heer Van der Horst zou de gemeente de weg moeten overnemen. Geld hoeft hij  er niet voor te hebben, hij zou allang blij zijn als de weg dan zou worden verbeterd.

Op de krantenfoto staat de boerderij van de familie Harm Diepman (1932-1995) aan de linkerzijde. We zien op het erf zijn tractor met wagen volgeladen met melkbussen. Harm Diepman was in die tijd naast boer ook melkrijder. Aan de rechterzijde staat een wagenschuur met daarvoor een mesthoop langs de weg behorende bij de boerderij van de familie. Het huis in het midden is het huis van de familie Hülsmann.

Plaatselijk  Belang Wijthmen maakt bekend dat er in 1977 een overeenstemming is bereikt tussen de bewoners, de aangrenzende eigenaren en de gemeente Zwolle over de verharding van deze weg.

De grond gaat dan over in eigendom naar de gemeente, dit project werd eind 1977 gerealiseerd.

Hierboven foto in Herfstkleuren met de situatie van 13 november 2018, nu een mooie verharde weg (foto 2)

Van der Horst, de man genoemd in het voorgaande krantenartikel woonde in het laatste boerderijtje achterin de Woestijnenweg. Hij zou echter niet zijn stukje grond aan de gemeente overdragen, maar verkoos om via het zandpad achterin de Woestijnenweg de Erfgenamenweg te bereiken. Dit zandpad is heden ten dage niet meer voor autoverkeer toegankelijk. De verharding werd daarom tot aan de grens van zijn grond aangelegd. Anno 2020 is de afscheiding nog zichtbaar in de weg.

Boerderijtje familie Klink

Komende vanaf de Kroesenallee vinden we aan de linkerzijde – het derde huis – het huis van de familie Klink net voor de afslag naar de Zeisweg. Voorheen bewoond door Bernard (1906-1994)  en Toos Klink (1919-2005). Bernard en Toos  kwamen na een aantal jaren bij de ouders van Bernard gewoond te hebben (vanaf een boerderij waar nu de Wijthmenerplas gerealiseerd is) begin 50e jaren wonen aan de Woestijnenweg.

Uit het huwelijk werden twee zonen Wim en Harry geboren. Bernard en Toos hebben het kleine boerderijtje tot woonhuis omgebouwd en hielden een aantal koeien en ander vee in een schuur naast het huis.
Er moest in die tijd veel werk verzet worden in huis en ’s-morgens en ’s-avonds melken in het land in de buurt en op Soeslo, maar één van Toos gezegden was: “Als ik het half kan doen, doe ik het helemaal.

Toos en Bernard waren bekend om hun gastvrijheid, mensen kwamen uit de buurt voor koffie en kochten melk en eieren aan huis.
Zoon Harry (1953-2019) had op latere leeftijd een soort van winkeltje in een schuur naast het huis waar hij allerlei soorten spulletjes uitstalde voor de verkoop.

We zien hierboven de achterzijde van het huis op een foto uit 1964, dus we zien de achtergevel die het verst van de Woestijnenweg af staat. Er is aan de rechterzijde nog een inkijk naar de nieuwbouw die gebouwd werd ergens begin jaren 60. We zien twee kinderen, rechts vermoedelijk Harry. Als we naar het venster in het huis kijken zien we nog iemand naar buiten kijken.

Foto K3 De situatie in 2009

Op de foto hier boven zien we links de situatie van het boerderijtje in 2018 en rechts die van 2019. Het boerderijtje heeft nu een uitbreiding aan de achterzijde gekregen, dus aangesloten aan de achtergevel van de vorige foto K1.

Hier zien we ook Toos, deze foto K5 is genomen naast het huis van de familie Beltman

Wim is een verwoed filmer en geeft in de onderstaande film een inkijk in het boerenleven in 1984 in een Film van het hooien aan de Woestijnenweg en is er ook een film waarin we Bernard en Toos zien met hun beide kleinkinderen tijdens het melken in de Woestijnenweg, deze film is uit 1986.

 

We verlaten de familie klink en terug naar de dan nog onverharde weg.

Hiernaast een foto waarin we richting de “nieuwbouw” kijken, zoals deze bouw uit de zestiger jaren nog steeds in de volksmond genoemd word.
Hier zien we een zeer jonge Wilma Klein Ganseij (van de Sligte) op de Woestijnenweg onder goede weersomstandigheden.

Links op de achtergrond is de woning van de Harm en Marie Hülsmann (nu van Gurp) tussen de bomen zichtbaar, op de achtergrond links de dubbele woning van de families Beltman en Bouwmeester.

Aan de rechterzijde is de boerderij van Harm en Marie Diepman te zien.
De woningen aan deze weg werden van elektriciteit voorzien door middel van bovengrondse leidingen.

Een foto kijkend richting nieuwbouw. We zien aan de rechterzijde de oude boerderij van Harm Diepman met een hooiberg.
Helemaal verder na achterin is het huis van Toos en Bernard Klink nog net zichtbaar.
Aan de linkerzijde een wagenschuur behorende bij de boerderij van Diepman, daarachter het dubbel huis van de families Beltman en Bouwmeester.
De woningen aan deze weg werden van elektriciteit voorzien door middel van bovengrondse leidingen.
De bovengrondse elektra voorziening is nog steeds aanwezig met een vorm van straatverlichting.

Op de foto zijn de gebroeders Hülsmann samen op de bromfiets op de zandweg te zien.

Hier zijn we aangekomen in het jaar 1977 en wel in de maand  juli om precies te zijn.
De weg is nog onverhard en is in deze zomerse omstandigheden na een kleine regenbui redelijk goed begaanbaar. Enkele kuilen markeren de horde die moet worden genomen. In de herfst en winter had de weg een modderig aanzicht waar soms niet zonder droge voeten door te komen was.

De foto is genomen ter hoogte waar  Harm en Marie Diepman woonde. De auto, een Ford Taunus 12M wordt bestuurd door Harm Diepman tijdens een feestelijke gelegenheid en is op weg richting de nieuwbouw.

In 1984 bouwde Bouwbedrijf Stil uit Zwolle bij deze plaats aan beide zijden van de weg een woningblok van respectievelijk 3 premie A woningen en 4 premie B woningen. Op de bovenste foto is het 1e woningblok tot de kap gereed, op de tweede foto is dit blok van 3 woningen bijna gereed en heeft men een aanvang gemaakt aan de rechter kant van de weg met het blok van vier woningen.

Deze woningen kwamen in 1985 gereed. Meer foto’s zien van deze bouw klik dan hier

 

Luchtfoto van gedeelte Woestijnenweg (foto 9)

Een luchtfoto van een gedeelte van de Woestijnenweg in Wijthmen, vermoedelijk gemaakt net naar het gereedkomen van de nieuwbouw woningen in 1984-1985, op de foto aan de linkerzijde.
Het gedeelte tussen nieuwbouwwoning tot de woning van familie Beltman resp. familie Jansen is nog helemaal onbebouwd.

Onder de Woestijnenweg zien we het huis van de familie Hülsmann, verder het bosje met schuur, het huis van de familie Klein Ganseij en het witte huis van de familie van de Steege resp. Joku, resp. Hülsmann.
Aan de bovenzijde zien we nog het land en de schuren van de toenmalige eigenaar Hendrik de Wolf, deze zijn inmiddels afgebroken.

De strook grond achter de woning van de familie Beltman, net boven de lichtgroene landstrook vormde bij veel regenval in de winterse periode het decor voor een prachtige ijsbaan.

IJspret tussen Woestijnenweg en Heinoseweg

(foto 11)

 

De foto’s van dit schaatsplezier zijn waarschijnlijk in 1986 gemaakt.

Op foto 9 hier boven zien we van links naar rechts: Toos Klink, Hendrik Beltman, Mieke van Gurp, Bernard Klink en Bennie van Eekeren, allemaal aandacht voor dat kleine kereltje in de persoon van Martijn Beltman.

Carbidschieten aan de Woestijnenweg

Cabidschieten in Wijthmen, hier in 2016 (foto 13)

Bronvermelding en opmerkingen

  • Foto 1 komt uit een krantenartikel van de Zwolse Courant van 26 maart 1975.
  • De foto’s K3, foto 2 en 4 t/m 9 komen uit het archief van Gerard Hülsmann, gepubliceerd op Facebook Historisch Wijthmen op respectievelijk foto 1 op 27 juni 2014, foto 3 op 2 december 2015, foto 6 op 27 juli 2017 en foto 7 op 14 november 2016. (foto 2 niet op Facebook gepubliceerd)
  • Foto K2 komt uit Google Maps
  • Foto K1 en K4 en K5 komen uit het archief van Wim Klink, K3 en K4 komen uit de film “Melken aan de Woestijnenweg” uit het YouTube archief van Historisch Wijthmen.
  • Foto 3 komt uit het archief van de familie van de Sligte en gepubliceerd op Facebook Historisch Wijthmen 6 maart 2016.
  • De foto’s 10 t/m 12 zijn beschikbaar gesteld door Diny Beltman-Vosman op Facebook Historisch Wijthmen van 15 november 2016
  • Foto 13 is van een onbekende fotograaf.
  • Weg Woestijnenweg topotijdreis.nl jaar 1922
  • Tekst Gerard Hülsmann

Opmerkingen

We proberen zoveel mogelijk alle betrokkenen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan dit artikel te benoemen. Hoewel van diverse onderdelen het eigendomsrecht niet kon worden achterhaald kan een ieder die van mening is enig recht te kunnen ontlenen aan de inhoud van dit artikel contact met ons opnemen. We kunnen dan uw naam vermelden of het onderdeel op uw verzoek onmiddellijk verwijderen van de site .Uw privacy willen wij altijd garanderen, echter op sommige gedeeltes van deze site worden namen van enkele personen geplaatst. U kunt ons altijd aangeven indien U dit niet wenselijk acht. Wij zullen dan uw naam direct van deze site verwijderen.

Heeft u bij het lezen van bovenstaande teksten onjuistheden geconstateerd zowel inhoudelijk als tekstueel dan houden wij ons graag aanbevolen voor deze opmerkingen. Heeft U misschien aanvullingen op dit artikel, ook dan houden wij ons aanbevolen.

Via de site linksonder kunt U uw opmerkingen aan ons doorgeven. Onze dank hiervoor.