Uitgelicht!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!

Jij doet toch ook mee met onze geschiedenis!...
Lees meer

De verdwenen Blankenkolk

De verdwenen Blankenkolk...
Lees meer
 

De oude Twentseweg toen!

 

Inleiding

 

Eén van de voorgangers van de N35 tussen Zwolle en Almelo is de Oude Twentseweg. Deze weg is bijzonder omdat hij geen enkele kern aandoet. Voor zover ik weet heeft de weg in het gemotoriseerde tijdperk nooit een belang gehad, grote delen waren voor de jaren ’60 nog onverhard en al zeker sinds de jaren ’20/30 ging de route via Heino, Raalte en Nijverdal. Napeleon zou deze route via de Oude Twentseweg gebruikt hebben. Vrij grote stukken van de Oude Twentseweg bestaan nog, vooral ten zuiden van het Overijssels Kanaal. Bij Schuilenburg is de enige echte onderbreking ter hoogte van de Regge. De weg is overal een erftoegangsweg van de laagste ontwerpklasse. Het wegdek verschilt van klinkers tot asfalt, maar er zijn nog een aantal onverharde stukken. De meeste van deze onverharde zandwegen zijn wel doorgaand te berijden, alleen op de Sallandse Heuvelrug is een deel niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Op kleine detailpunten is de weg niet meer te berijden door wegverleggingen. Maar het grootste deel van de route bestaat nog en is doorgaand te berijden zonder af te hoeven slaan. De Oude Twentseweg  doet Wijthmen voor een klein gedeelte aan, ze wordt hier ook onderbroken door de Molenhoekweg en vind  vervolgens haar aansluiting op de Heinoseweg.

Familie van Vossen en familie Leer Oude Twentseweg 2

Foto 2 De bungalow voor 1960

 

Op de aansluiting van de Oude Wythemerweg met de Oude Twentseweg  in Wijthmen staat anno 2021 een nieuwe vrijstaande woning. Dit onderkomen is in de loop der jaren geëvalueerd van een bungalow tot een prachtige villa. Als we naar de thans bekende bewonersgeschiedenis kijken komen we  ergens uit in de jaren 50 van de vorige eeuw.

In een bungalow aan de Oude Twentseweg woonde  Albert Willem van Vossen met zijn vrouw Lina Maria Mulder en hun kinderen Johan en Albertien. Zoon Johan heeft tijdens de bewoning van zijn ouders zelf nooit in Wijthmen gewoond.

Foto 3 en 4 De bungalow in de bossen met de Oude Twentseweg op de voorgrond

 

De familie Albert Willem kwam uit  de omgeving van Zwolle, nu is er nog familie in Meppel en Giethoorn woonachtig. Zijn vrouw Lina Maria kwam oorspronkelijk uit Amsterdam.

Albert Willem was volgens zijn kleindochter Margreet vermoedelijk werkzaam op een administratiekantoor. Hij was ook in dienst bij Handelsvereniging Carl Wienmeijer tot ongeveer september 1956. Albert Willem was goed in diverse talen en bij Carl Wienmeijer kwam hem dat waarschijnlijk goed van pas.

Rond de bungalow waren natuurlijk naast het kweken van kerstbomen vele andere werkzaamheden te doen. Zo had de familie in de buurt, in de dan nieuwbouw te Wijthmen wonende Gerard (Gait) Leemereise in dienst voor de vele werkzaamheden in de tuin.

In de tweede wereldoorlog heeft Albert Willem ervaringen in een kamp opgedaan, hierover schreef hij een verslag. Dit verslag is bewaard gebleven bij het  Nederlands Instituut voor Oorlogs Documentatie (NIOD) In deze oorlogstijd woonde de familie waarschijnlijk nog in Zwolle en kwam na de oorlog in Wijthmen wonen.

Geschiedenis lijkt in het DNA van de familie te zitten, zoon Johan heeft de Historische Kring Brakel mede helpen oprichten (De Vier Heerlijkheden ) en ook Johan’s dochter Margreet is betrokken bij het Historische Centrum Franeker.

Hieronder een kleine fotoreportage langs de familie

Foto 7 Lina van Vossen aan de zijgevel van de bungalow

Foto 10 Albert Willem , Lina en rechts dochter Albertien

Foto 12 Margreet van Vossen, het kleinkind van Albert Willem en Lina bij het stuk land waar haar grootvader kerstbomen kweekte

Foto 14 Gerard (Gait) Leemereise in de bossen bij de familie van Vossen. Gerard deed hier allerlei voorkomende tuinklussen

Foto 16 Schoonmaken van de stoep bij de bungalow. Soms mocht de dochter van Gerard, Joke mee naar de Oude Twentseweg. Ze kreeg dan vaak van mevrouw van Vossen geld om een ijsje te kopen bij café de Mol

 

 

Op foto 17 van de situatie zien we de Oude Twentseweg anno 2020 met de rode pijl waar de voormalige bungalow stond.

Zo rond 1966-1967 verliet de familie Wijthmen. Phons Leer en zijn vrouw Hennie kochten de bungalow aan. Phons Leer was werkzaam in de speelautomatenbranche en woonde hier tot ongeveer 2005-2006. De families Poppe en Eykelkamp kochten het goed in deze jaren aan.
Zij sloopten de bungalow en plaatste er de genoemde prachtige villa.

Dubbele woning Oude Twentseweg

Dubbele woning aan de Oude Twentseweg nummer 2 en 2-1.(foto begin jaren 60)
Links woonde hier de familie Dorus Stigt en rechts de familie Gerrit Stigt .
Gerrit Stigt staat rechts op de foto.

Bennie Stigt verteld: In 1970 zijn wij naar Raalte verhuist. Mijn vader leeft niet meer. Mijn moeder is nu 85 jaar. Mijn 5 zussen en ikzelf wonen nog in Raalte. Mijn broer Theo woont in Zwitserland.

Momenteel heeft het pand vele wijziging ondergaan, maar is het nog steeds een dubbele woning. het pand is inmiddels niet meer in bezit van de familie Stigt en kwam in bezit van de familie Platje.
De familie Platje woonde hier van 1970 tot 1978, later woonde hier ook de familie van Riel.

Langs de Oude Twentse weg bevond zich een kolk, de Blankenkolk. Volg deze link om dit artikel te lezen.

Opmerkingen en bronvermelding

Opmerkingen 

We proberen zoveel mogelijk alle betrokkenen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan dit artikel te benoemen. Hoewel van diverse onderdelen het eigendomsrecht niet kon worden achterhaald kan een ieder die van mening is enig recht te kunnen ontlenen aan de inhoud van dit artikel contact met ons opnemen. We kunnen dan uw naam vermelden of het onderdeel op uw verzoek onmiddellijk verwijderen van de site .Uw privacy willen wij altijd garanderen, echter op sommige gedeeltes van deze site worden namen van enkele personen geplaatst. U kunt ons altijd aangeven indien U dit niet wenselijk acht. Wij zullen dan uw naam direct van deze site verwijderen.

Heeft u bij het lezen van bovenstaande teksten onjuistheden geconstateerd zowel inhoudelijk als tekstueel dan houden wij ons graag aanbevolen voor deze opmerkingen. Heeft U misschien aanvullingen op dit artikel, ook dan houden wij ons aanbevolen.

Via de site linksonder kunt U uw opmerkingen aan ons doorgeven. Onze dank hiervoor.

Bronvermelding:

Oude Twentseweg 2

  • Deze geschiedenis is tot stand gekomen door medewerking van Margreet van Vossen, het fotomateriaal 2 t/m 13 is door haar aangeleverd waarvoor hartelijke dank.
  • De foto’s 14 t/m 16 komen uit het archief van Joke Leemereise, waarvoor hartelijke dank.
  • De teksten en overige foto’s zijn van Gerard Hülsmann.

Oude Twentseweg (het dubbelhuis)

  • Publicatie op  Facebook 24 jan 2018

Aanvullende publicatie met Oude Twentseweg 2 op  4 en 17 mei 2021

 



web counter