Deze kleine familiegeschiedenis van de familie Mensink start in het buurtschap Herfte op de Herfterlaan nummer 10. Het is daar waar Anton Mensink (1908-1972) deze woning vermoedelijk huurde van zijn oom Gerrit Teunissen uit Deventer.
Het huisadres werd in die dagen nog niet aangeduid met het tegenwoordige adres maar met Herfte D112/3 Zwollerkerspel.
Foto 3 en 4 Anton Mensink en zijn vrouw Maria Mensink- Schemkes
Anton trouwde met Maria Johanna Mensink-Schemkes (1908-1938) op 8 juni 1937, de ondertrouw had al plaatsgevonden op 25 mei 1937.
Op 29 mei 1938 verwelkomen het paar hun zoon Jan (Johannus Bernardus Jozef). Het huwelijk met Maria is echter helaas geen lang leven beschoren, kort na de geboorte van Jan overlijdt Maria op slechts 30 jarige leeftijd in het R.K. Ziekenhuis in Zwolle.
Anton moet verder zonder zijn vrouw Maria en alleen voor zijn kind zorgen en ook de kruidenierszaak nog eens bedienen.
Aan de Herfterlaan opent in datzelfde jaar Anton en zijn vrouw een kruidenierswinkel. Op de bovenstaande foto’s zien we het exterieur en het interieur van de winkel.
Binnen in de winkel op foto 6 is Maria kruidenierswaren aan het afwegen. Heden ten dage bestaat deze winkel niet meer, maar deze tijd is nog steeds zichtbaar in de doorbraak van de winkeldeur door het zogenaamde Trasraam, het donkere metselwerk dat vanaf het maaiveld zichtbaar is en rond het gehele huis loopt.
Op foto 7 zien we de achterzijde van het huis met groot balkon, in de tuin zien we Anton en Maria samen actief in hun groentetuin achter het huis (foto tussen 1937-1938)
Anton maakt waarschijnlijk via familiaire banden kennis met Marie Teunissen. Marie Teunissen is de dochter van de eerder genoemde aangetrouwde oom Gerrit Teunissen.
Het stel besluit te trouwen binnen een jaar naar het overlijden van Antons eerste vrouw Maria.
Op 17 januari 1939 wordt het huwelijk voltrokken in de Parochiekerk van het H. Hart in Deventer en op 11 november van het zelfde jaar is er dan de geboorte van hun dochter Riet.
Op foto 8 zien we Anton met zijn tweede vrouw Marie afgebeeld in de begin jaren van hun huwelijk. Anton met zijn zoon Jan uit zijn eerste huwelijk en Maria met hun dochter Riet, het eerste kind uit hun beiden huwelijk. Het huwelijk met Marie Teunissen zou in Herfte gezegend worden met acht kinderen, na de geboortes van Riet kwamen Toon, Mientje, Annie, Gert, Tonnie, Lexien, en José ter wereld. (Zie hiervoor de tijdlijn)
José, de dochter van Anton en Marie merkt op dat er nooit verschil is gemaakt tussen Jan en de overige kinderen door haar ouders, sterker nog de kinderen waren heel lang niet op de hoogte dat Jan een andere moeder had .
Door de drukke werkzaamheden in gezin en kruidenierszaak is er al snel hulp nodig. Het echtpaar plaatst een advertentie voor een dienstbode van katholieke huize. In de loop der tijd zullen er meerdere advertenties geplaatst worden en lijken de werkzaamheden structureel druk te zijn voor het echtpaar.
Anton blijkt een veelzijdig man te zijn, naast zijn kruidenierswinkel was hij bijvoorbeeld in het begin van de oorlogsjaren de plaatsvervangende leider van de luchtbeschermingsdienst[1] van de afdeling Berkum-Veldhoek-Herfte in de destijds gemeente Zwollerkerspel. In het verlengde hiervan geeft hij cursussen E.H.B.O. in de buitenschool in Herfte. (nu de Ambelt)
In 1945 neemt hij namens de K.V.P. (Katholieke Volks Partij) zitting in de Gemeenteraad. Ook runde hij enige tijd een Timmer en metselbedrijf in Zwolle.
[1] Bron: Delpher: https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?coll=ddd&identifier=ddd:010314171:mpeg21:a0053
Ook de culturele kant van Anton mogen we hier niet onbelicht laten.
Anton had een talent voor het maken van schetsen, deze schetsen van gebouwen dateren uit de jaren 1934 1935. Zo schreef hij liedjes en ook zijn er veel bewaarde gedichtjes van hem.
In de toneelwereld rond Zwolle was hij geen onbekende bij de verschillende katholieke toneelverenigingen. Zo is hij actief als speler, als regisseur. Ook tekende hij de diverse decors. (Bij het Historisch Centrum Overijssel is documentatie over hem aanwezig[1].)
[1] José Blokhuis-Mensink
Men zegt weleens foto’s vangen de tijd, ze vertellen verhalen, herbergen herinneringen zoals die van oude geliefden, van vervlogen jeugd of een favoriete plek, ook is dit hier het geval.
Herinneringen aan de doorgebrachte jeugd in Herfte en de werkzaamheden in die tijd,
kortom foto’s vertellen meer dan woorden. Hieronder een aantal foto’s zonder veel woorden maar bol van herinneringen.
In 1949 kan Anton in dienst treden van de gemeente Hengelo en geeft hieraan gevolg. Hij krijgt de baan van technisch tekenaar. Dit gaat voor het gezin betekenen dat ze vanuit Herfte naar Hengelo moeten verhuizen.
In 1950 is de verhuizing een feit, het gezin krijgt een woning aldaar toegewezen waarbij er dan een definitief einde komt aan de periode in Herfte, een periode van 1939 tot 1950.
Op foto 14 zien we van links naar rechts José, Lexien en Tonnie vermoedelijk in Herfte
In Hengelo vind de voltooiing van de kinderschare plaats met de geboorte van nog drie kinderen, Thea wordt geboren op 11 augustus 1951 en de tweeling Lucie en Ceciel komen op 19 januari 1955 ter wereld.
Hiernaast nog een prachtig familieportret met drie generaties Mensink genomen in de tuin in Hengelo.
Op de achterste rij van links naar rechts zien we: Mientje, Gert, Riet, Jan, Annie.
Op de middelste rij: Moeder Marie met Lucie, opa Mensink, tante Anna Mensink (zuster Ouintino) vader Anton Mensink met Ceciel, tante Annie Mensink (zuster Petra), oom Alex Mensink.
Op de voorste rij: Tonnie, José, Thea, Toon en Lexien.
De periode dat Anton Mensink met zijn gezin in Herfte woonde en werkte zal voor hen een woelige tijd zijn geweest. We denken aan het overlijden van zijn eerste vrouw, het onderhouden van een groot gezin met elf kinderen, zijn drukke werkzaamheden met zijn werk en hobby alsmede waarschijnlijk ook de oorlogsomstandigheden die er in die periode waren. De tijd die aanbrak toen het gezin Herfte ging verlaten en toch helemaal in Hengelo ging wonen kan alleen maar een vooruitgang hebben betekend, Anton was immers altijd opzoek zoals we zagen naar nieuwe uitdagingen.
Anton stierf op 27 mei 1972 op 64 jarige leeftijd in zijn woonplaats Hengelo.
1937
Anton Mensink treed op 8 juni 1937 in het huwelijk met Maria Johanna Mensink-Schemkes (1908-1938) en start een kruidenierswinkeltje in Herfte D112/3 (Herfterlaan 10)
Een artikel dat we u niet willen onthouden uit het Overijsselsch dagblad van 28 oktober 1937 waarin de kruidenierszaak ter sprake komt:
Een gevaarlijk individu achter slot en grendel. :
Den laatsten tijd werd de buurtschap Herfte onveilig gemaakt dooreen vreemdeling, die er zijn werk van maakte personen van het andere geslacht lastig te vallen en met deze minder eerbare handelingen te plegen. Wanneer deze vrouwelijke personen zich per fiets of te voet naar de stad begaven, huiswaarts keerden of in de omgeving wandelden, werden zij door den man aangesproken, die dan druk redenerend meeliep om schijnbaar een gunstig ogenblik af te wachten zijn minder oirbare bedoelingen uit te voeren. Gelukkig is het zoover nog niet gekomen want gistermiddag werd de man op aanwijzing’ door de marechaussee gearresteerd, na te voren wederom twee dames te hebben lastig gevallen.
Mej. E. en mej. 0. waren gistermiddag in do Watersteeg aan het wandelen, toen ze nabij het Israëlitische kerkhof door den man werden aangesproken. Van deze ontmoeting vertelden de dames een en ander aan den heer Mensink, die nabijj den spoorwegovergang in Herfte Veldhoek een winkel heeft.
Van verschillende dames had de heer M. reeds dergelijke verhalen gekregen en daarom waarschuwde h\j telefonisch de marechaussee, die terstond met twee manschappen uitrukte. Intussen passeerde een marechaussee te paard, aan wien tevens mededeeling van het gebeurde werd gedaan. Ook deze zette terstond de achtervolging in.
Toen omstreeks vier uur de dames huiswaarts keerden, ontmoette een harer den man, die daarop door de marechaussee, die de dame op enigen afstand was gevolgd, werd aangehouden en in de kazerne ingesloten.
1938
Overlijden in juni 1938 van mevr. Maria Johanna Mensink-Schemkes (1908-1938) na de geboorte van haar 1e kind Johannes Bernardus Jozef (29 mei 1938).
1939
Anton Mensink treed op 17 januari in het huwelijk met Marie Teunissen.
Op 11 november 1939 is er de geboorte in Zwollerkerspel van dochter Riet.
1940
In een vergadering in huize Landwijk (1940-08-20) uitgaande van afdeling Berkum-Veldhoek-Herfte van de luchtbeschermingsdienst Zwollerkerspel treed hij op als 2e leider van de dienst en is er ruimte voor aanmelding van een uit 26 lessen bestaande Cursus E.H.B.O gegeven door de heer A.A. Mensink i n de buitenschool in Herfte.
Geboorte in Zwollerkerspel van Toon Mensink op 1 december 1940.
1941
Geboorte in Zwollerkerspel van dochter Hermina Maria Johanna (Mientje) op 25 oktober 1941.
1942
Geboorte in Zwollerkerspel van Annie op 19 oktober 1942
1944
Geboorte in Zwollerkerspel van zoon Gerardus Antonius Jozef (Gert) op 3 april.
1945
Anton Mensink neemt zitting in de gemeenteraad van Zwollerkerspel.
Geboorte van dochter Antonia Maria Johannes (Tonnie) op 26 mei 1945.
1946
Geboorte in Zwollerkerspel van dochter Lexien op 29 juni 1946.
1948
Geboorte in Zwollerkerspel van dochter José op 16 juli 1948.
1949
Anton Mensink niet terug in de raad zal in de komende gemeenteraadverkiezingen niet meer terug keren.
Anton Mensink treed in dienst van de gemeente Hengelo.
1950
het gezin verhuist naar Hengelo, hier worden nog drie kinderen geboren.
1951
Geboorte van Thea op 11 augustus 1951.
1953-1964 (1972)
Bewoning door de familie Eikenaar.(info FB 038 – Jennie Bakker en Jan Eikenaar)
1955
Geboorte in Hengelo van dochters Lucie en Ceciel op 19 januari 1955.
1972
Anton Mensink overlijdt op 27 mei 1972 in zijn woonplaats Hengelo.
Bronnen
Opmerking:
We proberen zoveel mogelijk alle betrokkenen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan dit artikel te benoemen. Hoewel van diverse onderdelen het eigendomsrecht niet kon worden achterhaald kan een ieder die van mening is enig recht te kunnen ontlenen aan de inhoud van dit artikel contact met ons opnemen. We kunnen dan uw naam vermelden of het onderdeel op uw verzoek onmiddellijk verwijderen van de site .Uw privacy willen wij altijd garanderen, echter op sommige gedeeltes van deze site worden namen van enkele personen geplaatst. U kunt ons altijd aangeven indien U dit niet wenselijk acht. Wij zullen dan uw naam direct van deze site verwijderen.
Heeft u bij het lezen van bovenstaande teksten onjuistheden geconstateerd zowel inhoudelijk als tekstueel dan houden wij ons graag aanbevolen voor deze opmerkingen. Heeft U misschien aanvullingen op dit artikel, ook dan houden wij ons aanbevolen.
Via de site links onder kunt U uw opmerkingen aan ons doorgeven. Onze dank hiervoor.