“We houden van Zwolle, de stad en het buitengebied.” Dat werd duidelijk tijdens de Tour de Zwolle, 122 zienswijzen en alle gesprekken met Zwollenaren over de Omgevingsvisie: ‘Mijn Zwolle van morgen 2030.’
Op basis van alle inbreng is de visie ten opzichte van het ontwerp aangepast en aangevuld. Meer aandacht voor de kwaliteit van leven is één van de grote, belangrijke punten die het college uit de gesprekken met de stad meeneemt in de Omgevingsvisie. Nu stelt het college van B&W de gemeenteraad voor de Omgevingsvisie vast te stellen. Waarschijnlijk zal de gemeenteraad na de zomervakantie de Omgevingsvisie bespreken en hierover een besluit nemen.
Samenvattend is aandacht voor de kwaliteit van leven één van de grote, belangrijke punten die het college meeneemt uit de gesprekken met de inwoners van Zwolle. We houden van Zwolle en de groei van de stad moet de kwaliteit van de stad versterken. Want dat Zwolle in ontwikkeling blijft, vinden Zwollenaren ook begrijpelijk. Maar de doorontwikkeling van stad en ommeland moet hand in hand gaan met het versterken en vergroten van de kwaliteit bij onderwerpen als natuur, cultuurhistorie, mobiliteit, wonen, klimaat en duurzame energie.
Waarom is er een Omgevingsvisie?
Een Omgevingsvisie is een toekomstbeeld waarmee een gemeente laat zien hoe de gemeente erover tien jaar uit kan zien. Dat toekomstbeeld gaat over de fysieke leefomgeving: alles dat we buiten zien en nodig is om te kunnen leven, wonen, werken, leren en ontspannen. Waarbij we de verbinding hebben gezocht en gevonden met sociale onderwerpen als bijvoorbeeld gezondheid. Door de buitenruimte bewust zo in te richten dat deze bijdraagt aan het verleiden of het uitnodigen van mensen om te bewegen. Met de Omgevingsvisie geven we richting, sturing en duidelijkheid hoe we Zwolle willen ontwikkelen. Zowel voor de Zwollenaar als voor onze partners waarmee we samen optrekken en investeren in een toekomstbestendig Zwolle. Zodat elke nieuwe ontwikkeling in Zwolle bijdraagt aan de kwaliteit van leven. Voor iedereen die in Zwolle woont, werkt of bezoekt. Voor alles dat leeft in de natuur. Zo gebruiken we de ruimte én maken we ruimte voor dat wat we belangrijk vinden voor de generaties van nu en van de toekomst.
Wat staat er over Wijthmen in
oostkant van Wijthmen. Deze ingrepen vragen om een herprofilering van de oude N35 en de Kroesenallee. Er liggen kansen voor de ontwikkeling van een dorpsplein in combinatie met woon/werk/woningen als nieuw herkenningspunt van Wijthmen en daarmee plek van ontmoeting. Het moet een kleinschalig en aantrekkelijk plein worden, dat een aanvulling is op het centrum bij het Kulturhus.
De Wijthmenerplas
Deze plas heeft een regionale en stedelijke recreatieve functie en is openbaar toegankelijk. Hier hoort een hoog voorzieningenniveau bij, dat bij de andere plassen niet noodzakelijk is. Er is een logisch verband tussen de voorzieningen en deze hebben meerwaarde voor elkaar. De plas is relatief grootschalig, met ook plek voor grootschalige evenementen (zie gebiedsprofiel 6.4.3) en Leisure activiteiten. Bij evenementen en bij andere activiteiten op de plas hebben we aandacht voor een goede landschappelijk inpassing en beperken we de gevolgen voor de in het gebied aanwezige natuurwaarden. Het is van belang het natuurlijke en rustige karakter van het dagrecreatieve gebied te behouden. De druk op de Wijthmenerplas wordt groter. Dit kan in de toekomst mogelijk om aanpassing van uitgangspunten, beleid en regelgeving vragen. Hierbij betrekken we direct belanghebbenden.
Dit is slechts een klein gedeelte uit de omgevingsvisie “Mijn Zwolle van morgen 2030, wilt u meer wezen dan zijn er op de links op de website van de gemeente Zwolle om documenten te downloaden over dit onderwerp.
Klik hier om naar de website te gaan van de gemeente Zwolle
Bron: Gemeente Zwolle en Weblog Zwolle