Ergens in de dertiger jaren besloot Wilhelmus J.H. Hulsman (1883-1980) vanuit Duitsland naar Nederland terug te keren en koos voor zijn bewoning het witte boerderijtje aan de Oude Wythemerweg.
Willem had inmiddels in Duitsland een gezin gesticht met zijn vrouw Johanna M. Glosemeijer (1899-1966) en hun drie kinderen Gezinia, Hein, en Herman.
In Wijthmen werd het gezin verder uitgebreid met nog een zoon Johan en een dochter Riek.
Het oorspronkelijke boerderijtje kenmerkte zich door een woonruimte aan de voorzijde met een evenwijdig aan de Oude Wythemerweg gesitueerde stalruimte voor koeien en andere dieren, het geheel onder één kap.
Deze kap was met riet bedekt met boven het stalgedeelte waar de koeien stonden een pannendak. (waarschijnlijk is dit pannendakgedeelte er in latere jaren opgemaakt)
Achter het linkerkozijn in de voorgevel (foto 1) bevond zich de woonkamer.
De buitendeur in het midden van de gevel gaf van buiten toegang tot een woonkeuken, hier aangekomen kon de woonkamer, slaapkamer en de stal worden bereikt.
Het middelste raamkozijn gaf daglicht aan deze woonkeuken.
Achter het rechterkozijn bevond zich een slaapkamer, de “Master bedroom” zoals we tegenwoordig zeggen. Deze slaapkamer lag zo’n 250 mm onder het niveau van de keuken en je moest dus een stap maken om haar te bereiken vanuit de woonkeuken. Deze ruimte was ook toegankelijk door een buitendeur in de rechtergevel die waarschijnlijk het hoogteverschil verklaard. Deze slaapkamer lag zo’n 250 mm onder het niveau van de keuken en je moest dus een stap maken om haar te bereiken vanuit de woonkeuken. Deze ruimte was ook toegankelijk door een buitendeur in de rechtergevel die waarschijnlijk het hoogteverschil verklaard.Aan de rechterzijde ongeveer gelijk met de voorgevel en ca. drie meter uit de rechter gevel bevond zich een stenen (bak)huisje.
Hier werd de was gedaan en wellicht werd er ook wel geslapen.
(zie hierbij de foto 2 van Johanna Glosemeijer Hulsman hiernaast.)
Nadat Willem Hulsman in de zestiger jaren op hoge leeftijd naar de vloedgraven in Heino vertrok kwam het boerderijtje door vererving in het bezit van zijn oudste dochter Gezinia Maas Hulsman. Gezinia en haar man Daan woonden in Den Haag, maar waren tijdens de vakantie en weekenden vaak in Wijthmen te vinden.
Zij bouwde het boerderijtje om tot een voor die tijd modern woonboerderij.
De stal met hooizolder werd hierbij uit het huis verwijderd om plaats te maken voor (gast)slaapkamers en voor een keuken achter de slaapkamer van het woongedeelte van het voorhuis.
Het eerder genoemde bakhuis werd ergens in die tijd ook afgebroken.
Dochter Gezinia verkocht het huis waarschijnlijk aan de familie Hendriksen, die er aan de achterzijde een grote schuur plaatste. (op de foto 4 is het rode dak links nog net zichtbaar.)
Enkele jaren geleden kwam het huis in bezit van de familie Richard Mestebeld, zij bouwden het huis uit in de richting van het vroegere stenen bakhuis langs de rechterzijgevel en vervingen het bestaande rietendak. (zie foto 5)
Opmerkingen:
We proberen zoveel mogelijk alle betrokkenen die op enigerlei wijze hebben bijgedragen aan dit artikel te benoemen. Hoewel van diverse onderdelen soms het eigendomsrecht niet kon worden achterhaald kan een ieder die van mening is enig recht te kunnen ontlenen aan de inhoud van dit artikel contact met ons opnemen. We kunnen dan uw naam vermelden of het onderdeel op uw verzoek onmiddellijk verwijderen van onze site. Uw privacy willen wij altijd garanderen, echter op sommige gedeeltes van deze site worden namen van personen geplaatst, u kunt ons altijd aangeven indien dit niet wenselijk is. Wij zullen dan uw naam direct van deze site verwijderen.
Heeft u bij het lezen van de teksten onjuistheden geconstateerd zowel inhoudelijk als tekstueel of mist u iets in dit artikel, dan houden wij ons graag aanbevolen voor deze opmerkingen en aanvullingen. Ook zijn aanvullingen van harte welkom.
Via de site linksonder kunt u dit aan ons doorgeven. Onze dank hiervoor.
Bronvermelding:
Tekst Gerard Hulsmann