Elk jaar fiets ik door Wijthmen en sta dan even stil bij het vierkante vrijstaande huis aan de Veldhoekweg 35. Ik woonde daar van mijn tiende tot mijn twintigste. Met vader, moeder en zes broertjes en zusje. Vroeger hadden wij daar flink de ruimte. Nu lijkt het mij allemaal poppenhuisjes klein. Net als heel Wijthmen. Er stonden indertijd maar heel weinig huizen in de straat. Naast ons aan de linkerkant woonden Frits en Hennie Pluijm. Rechts werden later twee-onder-een-kap woningen gebouwd. Daar woonde mijn vriendje Wim Dommerholt. En iets verder op de hoek van de Erfgenamenweg en de Kroesenallee stond de grote boerderij van Gerrit Bekendam, met wie ik vaak naar de middelbare school in Zwolle fietste.
Soms rij ik nog even het onverharde pad op naast de woning. Tot aan het huis van vroeger veehandelaar Johan Voskamp of de boerderij van melkboer Veldman, iets verder. En eigenlijk altijd ga ik daarna naar Café De Mol, voor een drankje. In de eerste jaren van de club speelde SV Wijthmen daar zijn voetbalwedstrijden. Moest je je omkleden in de stal en “douchen” met een emmer vol ijskoud water. Zaterdag was de voetbaldag. Zondag was het catechisatie in gebouw Réhoboth, naast de kroeg.
Door de week bestierde meester Van Nee met strenge hand de “School met de Bijbel”, het witte gebouw aan Rijksweg. In de zesde klas stoomde hij mij, samen met vriend Henk van Gerner, als enige klaar voor het toelatingsexamen voor de RHBS in Zwolle.
Er waren in die zestiger jaren van de vorige eeuw behoorlijk wat voorzieningen in het dorp. Boodschappen deden we geregeld bij kruidenier Van der Kamp en de huishoudwinkel van mevrouw Boeve, beiden aan de Kroesenallee. Melkboer Veldman kwam met zuivel langs de deur. En op de hoek Kroesenallee en de Rijksweg was de garage annex fietsenmaker van Aan het Rot. Ook waren er tal van actieve verenigingen die gezellige festiviteiten organiseerden voor jong en oud.
Elk jaar, wanneer ik door Wijthmen fiets, probeer ik de leuke herinneringen weer naar boven te halen. Het huiswerk wat we maakten aan de keukentafel van Henk van de Wetering. Het vakantiewerk bij de skelterbaan van Jos Kwak. De brommertochten naar Zaal Takens in Balkbrug en de eerste, serieuze verkering met Ciska Rientjes.
Op 1 augustus 1967 werd de gemeente Zwollerkerspel opgeheven en werd Wijthmen het grondgebied van de gemeente Zwolle. De laatste burgemeester van Zwollerkerspel, Mr W.J.E. Crommelin, woonde op de buitenplaats Boschwijk in het buurtschap Zalné. Dit buiten was vroeger eigendom van de beroemde dichter Rhijnvis Feith (1753-1824) en nu blijkbaar de ambtswoning van de eerste burger van Zwollerkerspel. Op uitnodiging van de burgemeester bezocht ik een keer met een aantal medeleerlingen Boschwijk. Ik was danig onder de indruk van de buitenplaats en de natuurlijke autoriteit van de burgemeester. Wanneer toen iemand had voorspeld dat het schuchtere jongetje uit de Veldhoekweg 35 later ook dit eerbiedwaardig ambt zou gaan bekleden, was hij door niemand geloofd.
Tjeerd van der Zwan
(Burgemeester van Heerenveen).
Bron: artikel ut het Zwols Historisch Tijdschrift nr. 4 jaargang 38 uit 2021 waaraan Historisch Wijthmen alle medewerking verleende.